Dobro ji gre

Taylor Swift je nova miljarderka

S.Č.
4. 4. 2024, 10.05
Posodobljeno: 4. 4. 2024, 10.05
Deli članek:

Taylor Swift, svetovno znana pop zvezda, je uradno postala milijarderka, potem ko je Forbes to razglasil aprila 2024. To je zgodba o uspehu, ki se je začela pred manj kot dvema desetletjema, ko je leta 2006 prvič stopila na glasbeno prizorišče.

Profimedia
Taylor Swift

Leta 2023 je Taylor Swift doživela rekordno leto, ki sta ga zaznamovali megauspešna turneja "Eras Tour" in razglasitev za osebnost leta po reviji Time. Vendar pa je njeno bogastvo rezultat številnih pametnih poslovnih potez, ki jih je naredila skozi leta.

Eden glavnih virov njenega zaslužka so storitve pretakanja glasbe, predvsem prek platforme Spotify, s katero je zaslužila impresivnih 130 milijonov dolarjev samo v letu 2023. S skupno 26,1 milijarde streamov in povprečnim zaslužkom 0,0035 centov na poslušanje je njen zaslužek ocenjen na približno 160 milijonov dolarjev, saj svojo glasbo ponuja tudi na drugih pretočnih platformah, kot so Apple Music, YouTube Music in Amazon Music.

Poleg tega je Swiftova uspešno zaslužila tudi z avtorskimi honorarji, saj se je njena glasba pojavila v številnih filmih, serijah in reklamah. Njene pesmi so bile uporabljene v serijah, kot sta Grey's Anatomy in The Summer I Turned Pretty, ter v filmih, kot sta Fifty Shades Darker in The Hunger Games. Tako je zaslužila kar 80 milijonov dolarjev samo s temi avtorskimi honorarji.

Neprecenljiv prispevek k njenemu bogastvu je tudi njena turneja "Eras", ki velja za najdonosnejšo turnejo vseh časov. Prodala je neverjetnih 4,3 milijona vstopnic, katerih povprečna cena je bila 238 dolarjev. Bloomberg je ocenil, da je samo s prodajo vstopnic zaslužila več kot 700 milijonov dolarjev, ob tem pa še dodatnih 225 milijonov dolarjev s prodajo spominkov, kar ji je prineslo 370 milijonov dolarjev dobička po davkih.

Njena zgodba je marsikomu vzor

Finančna analitičarka investicijskega podjetja eToro, Callie Cox, je izpostavila, kako so koncerti iz turneje "Eras" spodbudili lokalno gospodarstvo v mestih, kjer je Swiftova nastopala. Vsak konec tedna mesto, ki ga je obiskala, je zabeležilo znaten porast zasedenosti hotelov in denarja, ustvarjenega za lokalno gospodarstvo.

Taylor Swift je s svojim talentom, poslovnim genijem in neomajno predanostjo glasbeni industriji dosegla ne le status ikone, ampak tudi milijarderke. Njen vzpon je zgled mnogim in njena zgodba bo zagotovo navdihnila še mnoge generacije glasbenikov in podjetnikov.