Zvesti prijatelji

Voditelj ima nadvse samosvojo ljubljenko

Teja Pelko
1. 1. 2018, 08.10
Deli članek:

Matej Kirn Starič ima zelo rad živali. Kot deček je imel zlate ribice, nimfo Piko, želvo Izi in muco Luno, streho nad glavo pa trenutno nudi tudi mucki Ajši.

osebni arhiv
Ajša se je Matejevi družini pridružila pred osmimi leti, nedolgo po selitvi iz bloka v hišo.

Simpatični voditelj Radia Aktual je hišno ljubljenko našel pri planinski koči na Šmohorju.

Matej ima doma mačko Ajšo, na vikendu pa kraljuje nemški ovčar Runo, ki pa ga žal premalokrat pelje na sprehod.

»Upravitelji lepo skrbijo za zavržene muce, ki jih ljudje pripeljejo in pustijo tam. Nastalo je mini zavetišče in mi smo Ajšo posvojili. Zelo zanimivo pa je, da nikoli ne je iz posode. Vedno zagrabi največji kos hrane ali pa si napolni usta z briketi, potem pa jih odloži in poje s tal. Verjamem, da zato, ker je bila navajena si v skupini najprej izboriti hrano, potem jo je šele lahko na samem v miru pojedla. Zaradi njene preteklosti smo imeli na začetku tako kar precej dela, zdaj pa je že navajena spati v hiši, ko gremo od doma, pa jo spustimo ven. Ko se prvi vrne iz službe, vedno priteče pozdravit in dobi svoje kosilo, potem pa se spet vrne, ko pade tema. Vsaj enkrat na mesec pa se zgodi, da pride domov pozno, sredi noči. Takrat smo vsi ves večer v skrbeh,« nam je razkril Matej.

osebni arhiv
Ajša je navadna vaška mešanka. Tako so jo poimenovali, ker ima zelo močan karakter in ji imena Maca, Tigi in Tačka niso ustrezala. Ajša namreč pomeni živa, živahna, razposajena, vitalna.

Kot deček je imel Matej doma zlate ribice. Ko ga enkrat teden dni ni bilo, so jih domači pozabili hraniti. Ni se končalo dobro. "Na nedeljo, preden sem se vrnil domov, so domači klicali vse mogoče trgovine z malimi živalmi, da so našli odprto in me ni pričakal prazen akvarij. Dobili so dve zlati ribici, ki sta bili menda v vrečki z vodo domov pripeljani na motorju. Ampak nisem niti posumil, da je šlo kaj narobe - torej jim je uspelo," nam je zaupal Matej. Starši so mu prigodo o tem razkrili šele čez nekaj let.

AJŠA JE GOSPODARICA HIŠE

Tudi sicer je Ajša zelo samosvoja. »Ona je šefica, vsi jo moramo ubogati. Ni druge – sicer pokaže kremplje. Rad bi videl, da bi se pustila božati. Da bi jo čohal in me ne bi raztrgala s kremplji. Obožujem jo, ampak rok se neizmerno boji; ne vem, kako so se ji zamerile. Zdaj ugotavljam, da je še nikoli nisem zares pobožal. Če ji prideš samo blizu z roko, pihne vate in te napade kot zver. Tako sem se naučil, da roke vedno skrijem na hrbet in se ji pogumno približam z obrazom. Tako se pa lahko stiskava vse popoldne, prede na ves glas in me v zahvalo liže po nosu. Ja, imava nekakšen poseben odnos. Upam, da mi še dolgo ne iztakne očesa,« nam je za konec še dejal Matej.