Mojca Mavec

Mojčin najslabši spomin? Prometni kaos v Kairu

Alesh Maatko
23. 6. 2017, 07.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Simpatično in vedno nasmejano Mojco Mavec gledalci poznajo predvsem kot voditeljico razvedrilnih oddaj. V oddaji Dobro jutro jo je mogoče videti zadnjih nekaj let.

Žiga Culiberg
Mojca Mavec pravi, da je izrazito jutranji tip človeka. "Škrjanček, ne čuk," pravi.

Televizijska voditeljica, ki v prostem času rada veliko potuje in se uči, pogosto pa gre tudi na Šmarno goro, si je pred novimi poletnimi izzivi vzela nekaj minut za naš časopis Svet24 ter spregovorila o tem, kakšna je, ko ugasnejo kamere.

Mojca, na trenutke se zdi, da vas skoraj nič ni v Sloveniji. Bo to držalo?

Nikar ne verjemite facebooku! To so lažne novice ... Je pa res, da je na njem lepše videti fotografija s strehe velikega bazarja v Carigradu kot pa tista iz sinhrostudia TV Slovenija. Maja in junija sem veliko v Sloveniji, saj je veliko dela. Pravkar pa zaključujemo serijo zvočnih opisov za slepe in slabovidne na TV Slovenija.

Osebni album
Voditeljica pravi, da jo veselijo pogovori stran od vremena.

Ko sva pri potepanjih, katera destinacija vam je ostala v najlepšem in katera v najslabšem spominu?

EVROVIZIJA
Ko se približuje Evrovizija, jo še kako pogreša, saj je bila včasih del tega šova. "To so bili res nepozabni trenutki, sploh Jeruzalem, Atene, Kijev in Helsinki, ko sem prireditev lahko spremljala tudi v živo," pove Mojca.

So kraji, ki so izjemni, ne glede na vreme, letni čas ali politične dogodke. Taki kraji so zagotovo Atene, Ciper, Islandija in Istanbul. Najslabši spomin? Promet v Kairu za časa ramadana! Pa pravijo, da smo Slovenci nestrpni vozniki ...

Če ostaneva pri »skoku čez planke« ... koliko je že bilo teh televizijskih skokov? In kako se sploh z vsemi gostitelji – govoriva namreč o oddaji – dogovorite?

Oddajo pripravljam od leta 2001 v zelo različnih terminih in pogojih. Letos bodo na sporedu štiri – Istanbul, Luthrova Nemčija, pravkar pripravljam tudi pot po sledeh kralja Matjaža v Srednji Evropi in lep kontrast, otok Flores v Indoneziji. Bistvo oddaje so priprave ter iskanje pravih zgodb. To vzame največ časa in veliko stvari pade v vodo tik pred odhodom. A z leti se stvari lepo povezujejo. Veliko gostiteljev je tudi naših sponzorjev. Letos dobro sodelujemo s Turkish Airlines.

Osebni album
Mojca je obiskala kraje, ki so bili po njenem mnenju izjemni.

Kaj pa jutranji skok iz postelje? Tudi oddaja Dobro jutro je del vašega življenja že kar nekaj let. Kaj ima ta oddaja, kar druge nimajo?

Po jutru se še vedno dan pozna in lepo je začeti zgodaj, ko so misli še jasne in sveže. Oddaja Dobro jutro je res nekaj posebnega, ker je edina oddaja naše hiše, ki jo pripravljamo v živo, vsak dan, tri, ob določenih dnevih tudi štiri ure! To je odlično za kondicijo in krepitev skupinskega duha. Tu resnično dihamo kot eno. In če uspe še recept v sredini kuhinji, potem je ekipa še bolj vesela.

Osebni album
Te dni začenjajo montažo štirih oddaj Čez planke, ki bodo na sporedu avgusta.

Katere teme vam najbolj »ležijo«, kako jih z ekipo uskladite?

RADA ZDRUŽI PRIJETNO S KORISTNIM
Na RTV Slovenija ustvarja priljubljeno serijo popotniških oddaj Čez planke, poleti pa še oddaje Poletna scena. Nekoč je več let vodila Emo.

Rada imam politične in zgodovinske teme, kak zanimiv posnetek iz arhiva, ki ga pokomentiramo s strokovnjaki. Mislim, da sem še najmanj prepričljiva pri vremenski napovedi. Preveč se smejim in nihče ne verjame, da bo res deževalo.

Kakšna je Mojca, ko se ugasnejo kamere? Kam vas najraje zanese pot?

Domov. Tako rada sem doma, pa čeprav mi tega nihče ne verjame. Bolj ko potujem, raje se vračam. Tudi zato je lepo pogledati čez planke, bolj ceniš, kar imaš. In tako pomembno je imeti normalno, resnično življenje, ko ugasnejo kamere. Nekoga, ki te pričaka doma. In pa svežo zelenjavo v hladilniku!

Menda radi preizkušate nove recepte v kuhinji. Katera je vaša specialiteta, ki ji nihče ne more reči ne?

Obožujem kuhanje. Nekaj sestavin in toliko različnih jedi, prava čarovnija. V zadnjem času sem izpilila svoje najljubše jedi iz azijske kuhinje, pad thai mi uspe tudi s sestavinami, kot je domač ohrovt ali mladi grah. Čeprav nikoli nisem bila mojstrica za sladice, sem našla odličen recept za torto iz polente, ki vedno vžge.

Osebni album
Televizijska voditeljica je spoznala številne ljudi in njihove običaje.

In za konec: kaj si najraje privoščite za svojo dušo, s čim grešite?

Greh? Treba je živeti tako, da bodo največji grešniki le tisti, ki zjutraj dolgo spijo. Sploh ne vedo, kaj zamujajo. Za mojo dušo pa – novi Pamukov roman.

Osebni album
Mojca Mavec in nizozemski violinist André Rieu.