Estetski čut

Zelo visoka čast za vojvodinjo Kate

sn
4. 1. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Dosmrtno članstvo v britanskem kraljevem fotografskem društvu je čast, s katero je vojvodinja Cambriška Kate Middleton zakorakala v novo leto.

Profimedia
Kate Middleton: »Iskreno sem počaščena, da me je kraljevo društvo sprejelo medse.«

Kot je v obrazložitvi priznanja zapisal odbor za sprejem novih članov, pri Kate ne gre le za kvaliteto in izraznost fotografij, temveč tudi za prirojen talent in iskreno navdušenje nad to zvrstjo umetnosti.

Ker gre za tako visoko osebo, kot je žena prestolonaslednika princa Williama, so v sicer zelo strogem odboru naredili manjšo izjemo: postala je prva članica, ki za svoje delo še ni prejela nobene nagrade. 

Poleg Kate je imel častno dosmrtno članstvo tudi lord Snowdon, ki pa je bil profesionalni fotograf. 

Kršila tradicijo

Še v nečem je Kate v društvu izjema: edina je, ki si je članstvo pridobila s fotografijami družinskih članov, zmagovalne pa so tiste iz leta 2015, na katerih princ George pestuje komaj nekajmesečno sestrico Charlotte.

Prav z omenjenimi fotografijami je Kate prelomila dolgoletno dvorno tradicijo uradnega fotografiranja, saj si svojih otrok ni želela izpostavljati stilistom in tujcem za fotografskim objektivom. Trdno je zastopala stališče, da za svojo družino lahko poskrbi sama ter da bo dogodek tako vsem udeleženim ostal v lepem in sproščenem spominu. In očitno je imela prav. 

Dolga povezava

Kraljevo fotografsko združenje ima dolgo tradicijo, ustanovljeno je bilo že leta 1853. Prizadeva si za spodbujanje fotografiranja in poudarja, da ne gleda na stopnjo znanja, opreme in spretnosti fotografov, ampak predvsem na njihov odnos do fotografije.

Združenje ima redne razstave in delavnice po vsej Veliki Britaniji ter je že od začetkov v tesni povezavi s kraljevo družino; kraljica Viktorija in princ Albert sta bila celo dva od glavnih pokroviteljev.