Kam zahajajo?

Najljubša adventna mesta znanih Slovenk in Slovencev

Lara Jelen/Zarja
23. 12. 2016, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Mesta so v tem času še posebno čarobna, zanimiva in polna dogajanja. Gotovo nas bo razveselil že sprehod po bližnjem kraju, ki je lepo okrašen.

Profimedia
V katero mesto po adventno čarovnijo?

Kaj pa, če bi letos radi videli nekaj novega, obiskali adventno mesto, ki ga še niste videli? Potem imate, razen če ste jih obiskali že res ogromno, precej izbire. Morda vam pri odločitvi, kam se boste odpravili, pomagajo podatki, katera so najljubša adventna mesta znanih Slovenk in Slovencev.

Alya: Mozirje, moje mesto

Revija Zarja
Pevka Alya

Kar se tiče adventnega mesta, mi je seveda najljubše moje mesto Mozirje. Vsako leto ga tako izbrano in pozorno okrasijo, da je videti kot alpska vasica. Sploh pa me tukaj vežejo prelepi spomini na Miklavža in dedka Mraza. Kot otrok sem se jima rada privila v naročje in kaj zapela.

Maja Martina Merljak: Očaral me je London

Promo foto
Igralka Maja Martina Merljak

Težko bi govorila o najljubšem adventnem mestu, ker v tem času redko potujem, saj je to naša glavna sezona in sem redko prosta. Sem pa neko leto skočila v London in bila sem res očarana. Predvsem sta mi bila všeč praznični vrvež in dinamično praznično dogajanje. Mesto je živelo še bolj kot sicer, veliko je bilo dogodkov na prostem v mestnih središčih, od nastopov najboljših točk iz najboljših muzikalov in predstav iz West Enda do prelepih božičnih sejmov, ujela sem celo stand up na prostem. Okrasitev je bila seveda čarobna in bogata, kot se za velemesto spodobi. Predvsem pa so Angleži prav tekmovali v tem, kdo si bo dal bolj duška z večjimi jelenjimi rogovi in drugimi božičnimi dodatki, zato je bil sprehod po mestu še toliko bolj zabaven.

Darja Gajšek: Ljubljana in Celje

Televizijska voditeljica in pevka Darja Gajšek

Imam dve najljubši adventni mesti, ki ju v decembru redno obiskujem: to sta Ljubljana in Celje. Veličina okrašene Ljubljane me kar odpelje v pravljico. Zelo rada se sprehajam ob Ljubljanici, si ogledujem izdelke na stojnicah, kupim kakšno božično darilo. Rada se ustavim tudi ob stojnici medičarjev, ki ponujajo odlične domače naravne bombone. Seveda sprehod po mestu ne mine brez pokušine dobrega čaja, ki malo pogreje, in vedno je na seznamu še obisk odlične slaščičarne. Celje pa ima zame posebno energijo. Zelo rada imam to mesto, v njem se počutim domače. Izjemno lepo je okrašeno, še posebej ljuba mi je pravljična dežela, kjer imajo krasen program za otroke. Vanjo vsako leto odpeljem svoji nečakinji. December mi je nadvse ljub, rada se predam čaru adventa.

Ani Frece: V Ludwigsburgu je vsega ravno prav

Osebni arhiv
Pevka Ani Frece

Rada imam butičnost in domačnost. Nikoli še nisem namensko obiskala praznično okrašenih mest. So me pa s svojo majhnostjo očarala mesteca v Nemčiji, Avstriji in Švici. Ludwigsburg v bližini Stutgarta ponuja privlačne stojnice. Vsega je ravno prav: glasbe v živo, domačih izdelkov in urejenih lokalov v mestnem jedru. Ko sem bila tam, je v mestnem jedru nastopala ruska moška zasedba in je bila res nekaj posebnega. Spomnim se, da sem si kupila zgoščenko. Čeprav je bilo to pred leti, še danes hranim skodelico za čaj z zlatim vzorcem angela in z napisom tega kraja. 

Jasmina Kandorfer: Všeč so mi okrašene palme

Promocijski material
Televizijska voditeljica in producentka Jasmina Kandorfer

Bi rekla, da je moj najljubši praznični kraj Šrilanka, ki sem jo doživela prejšnje leto v tem času. Preprosto so okrašene palme in visoke temperature tisto, kar mi ustreza.

Rok Trkaj: Ljubljana, Pariz, Bratislava – sploh ni važno!

Mediaspeed
Raper Rok Trkaj

Všeč mi je Ljubljana, ker je romantično zaspana,

všeč mi je Pariz, ker da čaroben vtis,

všeč mi je Bratislava, ker je tam prava zabava,

ni pa toliko važno, kje si, važno je, s kom si!

Iris Mulej: Budva je nekaj posebnega

M24
Iris Mulej

Moje najljubše adventno mesto je Budva, kjer trenutno tudi živimo z družino. Predvsem mi je všeč, ker vse leto prevladuje suho in sončno vreme, tudi pozimi je tako. Sicer so temperature nižje, a še vedno precej višje kot v Sloveniji, zato se mi zima in advent tu zdita nekaj posebnega. Čez dan lahko posedamo zunaj na sončku brez težkih zimskih jaken, pa še zagoreli smo. Budva je decembra zelo lepo okrašena, dogajanje v mestu je vsak dan zelo pestro, za silvestrovo pa je Budva znana po tem, da ima največ najboljših glasbenikov iz nekdanje Jugoslavije na kupu. Veliko turistov pride prav zaradi pestrih novoletnih programov.