Simona Weiss

Princesa ljudskih src ni pozabljena

Sonja Javornik
29. 4. 2016, 20.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Danes, 29. aprila, bi Simona Weiss dopolnila 53 let. Če je nekoč po smrti princese Diane Elton John predelal svojo uspešnico Candle in the Wind, lahko danes zapišemo, da je naša ljudska princesa dobila podoben poklon.

Gong Records
Po princesi Diani je tudi naša princesa ljudskih src, Simona Weiss, dobila svojo pesem.

V zadnjem času je Simonin mož Goran Šarac pregledoval stvari, ki jih je zapustila ta izjemna ženska. V njeni sobi je našel kup listkov z raznimi verzi, bolj po naključju kot ne pa je med temi zapisi našel tudi ovojnico, na kateri je bilo celo besedilo pesmi, za katero je potem ugotovil, da gre za priredbo Karanove skladbe Dite jubavi. Simona je namreč pred dobrimi petimi leti razmišljala, da bi se vrnila na sceno prav z novim duetom s Karanom, s katerim sta v času njenih največjih uspehov že pela skupaj, in sicer pesem Tu non llores mi querida.

"Simona Weiss je bila čudovita sodelavka. Z njo in njenim možem Goranom Šarcem smo postali več kot le sodelavci. Simona je bila prava dama. Danes ni moderno, da se taka lepota nosi na tako damski način, meni pa je bilo to zelo všeč," pravi Karan, ki tako potrjuje znano dejstvo, da so celo največji ljubitelji vulgarnih šal postali previdni in skoraj džentelmeni, ko so prišli v Simonino bližino. Bila je namreč izjemno močna osebnost, ki se kljub krhki zunanjosti ni ustrašila, če je bilo treba komu razložiti, kaj je bonton.

Mare Vavpotič/M24.si
V studiu se je čutila Simonina prisotnost, zato Karan pravi, da je šlo za sodelovanje z nadnaravo.

Izjemna ženska

Tako kot je bila Simona Karanu všeč na prvi pogled, je tudi on njej veliko pomenil, saj sta se ujela na nekem duhovnem nivoju. Simona je vedno zaupala svoji izjemni intuiciji in ji je bilo pravzaprav najbolj pomembno, da nekoga čuti kot dobro osebo – samo take je spustila v svojo bližino. 

"Najino sodelovanje se je začelo, ko je Simona slišala pesem Tu non llores mi querida in predlagala sodelovanje. Najina glasova sta se takoj ujela, svoj del pesmi sem, čeprav sem sicer izjemno natančen in pojem, dokler se mi ne zdi popolno, posnel v samo pol ure, videospot pa smo posneli v Postojnskem gradu. Spomnim se, da so mi pripeljali divjega konja, ki sem ga moral jahati, čeprav sem do takrat imel zelo malo izkušenj z jahanjem konj. Vseeno smo vsi preživeli," pravi Karan, ki ga ni prav nič presenetilo, ko je pred kratkim dobil sporočilo od Gorana Šarca, da je našel Simonino pesem.

Šarac do Simonine smrti ni kaj dosti razmišljal o njeni intuiciji, v zadnjem času pa ima tudi sam občutek, da za nekatere stvari ni razumske razlage. Tudi za to, kako je sploh našel besedilo pesmi Angel ljubljeni. "Prepričan sem, da se je želela na nezavednem nivoju posloviti od mene. Ves čas sem imel občutek, da se moram vrniti k njenim stvarem. In tako sem večkrat prelagal iste stvari, in šele ko sem že tretjič držal v rokah ovojnico z njenimi verzi, se mi je utrnilo, da gre za besedilo Karanove pesmi. Ko smo prebrali sporočilo, je bilo naše navdušenje še toliko večje. Besedilo ima namreč danes, ko nje ni več, še večjo težo …" pojasnjuje Šarac.

Mare Vavpotič/M24.si
V studiu Gong sta Karanu pri izgovorjavi Simoninega besedila pomagala Goran in Miki Šarac.

Zanimivo je, da je tudi Karan čutil Simonino prisotnost. "Simona je umrla okoli božiča in v sebi sem imel občutek, da me išče," nam je zaupal pevec, ki je po Šarčevi informaciji, da je našel pesem, takoj prišel v Ljubljano, da bi jo odpel. Čeprav je Simona pisala z namenom, da bi imela duet, niso niti pomislili, da bi iskali še kakšno pevko, temveč je Karan takoj odločil, da bo sam zapel v slovenskem jeziku, Šarac pa je odpel spremljevalni vokal.

Izjemna energija

"V studiu je bilo čutiti veliko energije, pravzaprav bi lahko rekel, da je šlo za sodelovanje z nadnaravo … Seveda sem moral paziti na izgovorjavo in pri tem sta mi pomagala kar dva Šarca," razlaga pevec, ki sta ga v studiu popravljala Simonin mož in njegov brat Miki, ki je tudi producent pesmi. "Bil je lep in sončen dan, zato sem se med snemanjem neštetokrat spomnil Simone, ki je bila prav takšna …." V pesem se je tako vživel, da je bilo z vsakim poskusom na snemanju čutiti vse močnejša čustva.

Gorana je imela rada  

"Simona je večkrat rekla, da se nekaterih stvari ne da pojasniti z besedami, ampak jih je treba občutiti. Gorana je imela zelo rada, saj je bil človek, s katerim ni bilo treba veliko govoriti, ker je začutil vibracije. Začutila sta se brez besed. Ko je imel Karan zadnji koncert v Ljubljani, sem bil na pogrebu svojega očeta in nisem mogel priti. Povedali pa so mi, da se je pri pesmi Tu non llores mi querida, ki jo je zapel prav v spomin na Simono, na koncertu nekaj zgodilo in je dvorana ponorela," pravi Šarac, Karan pa je dodal še svoj pogled: "Ko sem to pesem posvetil Simoni, je vsa dvorana vstala. Bilo je res lepo in podobno je bilo tudi na drugih nastopih, ki sem jih imel po Simonini smrti v Sloveniji. Šele ko ljudem vzameš tako veliko osebo, vidiš tisto pravo veličino. Prej nisem vedel, kaj je pomenila Sloveniji – to ni le spoštovanje, ampak prej ljubezen …"

Mare Vavpotič/M24.si
Karan pravi, da je bila Simona izjemno močna osebnost, ki se kljub krhki zunanjosti ni ustrašila, če je bilo treba komu razložiti, kaj je bonton.

Zdaj ko se rane zaradi Simonine veliko prezgodnje smrti počasi celijo, ostaja prav ta silna ljubezen. Nekoč jo je Simona z veliko žlico delila naokoli. To je bil razlog, da je imela tako veliko oboževalcev. Zaradi njene izjemne fizične lepote ljudje pogosto niso tako pozorno poslušali njenih besed. Odkar je ni več, pa prihajajo bolj v ospredje njena globoka sporočila, ki prevevajo tudi pesem Angel ljubljeni.

Mare Vavpotič/M24.si
Goran Karan in Goran Šarac sta pesem posnela v studiu Gong.

Koncert v njen spomin

Simona je bila v zadnjih letih še zelo produktivna in njen mož zdaj skrbno pregleduje besedila, saj namerava pesmi, ki jih je napisala, še uglasbiti. Goran Šarac pripravlja tudi koncert v njen spomin in sodeluje pri pripravi dokumentarnega filma o njenem življenju. Prav poslanstvo, da uredi Simonino zapuščino, je tisto, ki mu je po nekajmesečnem žalovanju v samoti dalo novih moči in voljo do življenja.

Mare Vavpotič/M24.si
Miki Šarac je producent nove pesmi Angeli ljubezni.