Zabava

Država časti s priznanjem pomena Avsenikove glasbe ni znala izkazati

STA/J.P.
3. 7. 2015, 13.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ob smrti velikana slovenske narodno-zabavne glasbe Slavka Avsenika so na Občini Radovljica, katere častni občan je bil, danes odprli žalno knjigo, prihodnji teden pa načrtujejo še žalno sejo. Na občini so prepričani, da bo Slavko Avsenik kot glasbeni fenomen živel dalje, v Begunjah pa bodo še naprej negovali njegovo zapuščino.

Arhiv Svet24

Radovljiškega župana Cirila Globočnika je smrt Slavka Avsenika pretresla. Kot je poudaril za STA, so v zadnjih letih z Avseniki zelo veliko in dobro sodelovali. Veselil se je tudi avgustovske prireditve ob 60-letnici znane, že skoraj ponarodele Avsenikove skladbe Na Golici.

Občina je leta 2013 izkazala čast Avsenikovi glasbi s postavitvijo spomenika v krožišču na avtocestnem izvozu za Lesce. Kip s klaviaturo, harmonikami in tradicionalnim dežnikom simbolizira Avsenikovo glasbo. Že leta 1997 pa je radovljiška občina Slavku Avseniku za izjemne uspehe na področju narodno-zabavne glasbe, ki so prispevali k ugledu občine v širši skupnosti, podelila tudi naziv častnega občana.

Na tisoče njegovih oboževalcev po svetu, zlasti iz nemško govorečih dežel, bo še naprej prihajalo v Begunje. Podobno kot oboževalci Beatlesov romajo v Liverpool, oboževalci Avsenika romajo v Begunje, da spoznajo, od kod je črpal navdih za svoje skladbe. V Begunjah dediščino in tradicijo Avsenikov ohranjajo tudi z muzejem in glasbeno šolo.

"Na občini imamo zadoščenje, da smo Slavku Avseniku izkazali čast še pred njegovo smrtjo, da smo mu dali priznanje za vse, kar je v življenju naredil tako za občino kot za celotno Slovenijo," je poudaril Globočnik.

Podobnega mnenja je direktorica Turizma Radovljica Nataša Mikelj, ki je izrazila zadovoljstvo, da so bili na občini dovolj zreli, da so Avseniku postavili spomenik še za časa življenja, kot poklon, zahvalo in priznanje za njegovo delo.

Kot je opozoril župan, pa mu država takšne časti s priznanjem pomena njegove glasbe in glasbene zvrsti ni znala izkazati. "Šele sedaj se bodo začeli zavedati, kakšnega pomena je njegova glasba, in kesati, ker ga niso odlikovali, kot bi ga morali," meni Globočnik.

"Slavko Avsenik je s svojim delom, zgledom in vrednotami pokazal, da je pravi Slovenec in na to ponosen. Ko slišimo njegove skladbe, tudi mi čutimo enako," je izpostavila Mikljeva, ki meni, da bi katera od njegovih skladb lahko postala slovenska himna, saj bi bila ta tako "bolj slovenska, bolj naša in tudi bolj prepoznavna".

Slavko Avsenik je skupaj z bratom Vilkom oral ledino na področju narodno-zabavne glasbe. Napisala sta več kot 10.000 skladb in veljata za največkrat izvajana slovenska avtorja po svetu. Ansambel bratov Avsenik je prodal 32 milijonov izvodov plošč, nastopil na več kot 10.000 koncertih, v 40 letih delovanja je prejel 31 zlatih, eno platinasto in eno diamantno ploščo.

Ansambel je doživel mednarodno prepoznavnost in priljubljenost. "Avsenik je svetovni fenomen, legenda, ki bo živela še naprej," je za STA ocenila Mikljeva in dodala, da bodo njegovi potomci še naprej igrali njegove skladbe in tako bo Avsenik prek svoje glasbe živel dalje.

Zadnje slovo od Slavka Avsenika v torek v Begunjah na Gorenjskem

Velikana narodnozabavne glasbe Slavka Avsenika bodo v torek, 7. julija, pokopali v Begunjah na Gorenjskem. Od Avsenika se bodo lahko žalujoči poslovili od 9. ure dalje na domu v Begunjah, kjer bo mogoč tudi vpis v žalno knjigo. Ob 16. uri bo v begunjski cerkvi potekala žalna maša, uro za tem bo žalna slovesnost, ki ji bo sledil pogreb.

Avsenikov sin Slavko Avsenik mlajši je za STA sporočil še, da bo pogreb odprt za širšo javnost.

Predsednik države Borut Pahor je ob smrti Slavka Avsenika družini družini Avsenik izrazil sožalje in hvaležnost za njegovo neprecenljivo delo, so sporočili z njegovega urada.