Zabava

V Ljubljani melanholija in agresija hkrati

Urban Klančnik
29. 3. 2015, 19.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V nedeljo, 22. marca, je bil na Metelkovi progresivni koncert švedsko-ameriške skupine Soen, pridružili pa so se ji tudi Francozi Lizzard.

Drago Čigon

In ni kaj, koncert je bil prava poslastica za ljubitelje tovrstne glasbe.

Skupina Soen je že nekajkrat nastopila v Sloveniji in tudi tokrat je bila dvorana Channel Zero skoraj do konca napolnjena. In to upravičeno, saj so tako Lizzard kot Soen pripravili poslastico, ki si jo bomo dolgo zapomnili.

Prvi so na oder stopili Francozi. Mislim, da je bilo malo ljudi, ki so vedeli, kaj pričakovati od skupine Lizzard. Gre za mešanico progresivnega art rock metala, ki ga je pravzaprav težko opisati. Skupino sestavlja trio (kitara/vokal, bobni in bas) in so definicija, česa je sposoben trio. Glasba je izjemno kompleksna, na trenutke melanholična, na trenutke divja, vsi kitarski rifi pa so narejeni premišljeno in se odlično dopolnjujejo. Posebej pa se je treba posvetiti bobnarki Katy Elwell, ki je res odlično odigrala koncert. Je gotovo ena najboljših bobnark, kar smo jih videli na slovenskih odrih, in zelo osvežujoče je videti žensko za baterijo, še posebej če igra tako kompleksne ritme. Skupina je res odlična in si jo je vredno ogledati v živo.

21. aprila bodo v Orto Baru v Ljubljani nastopili odlični Američani Dog Eat Dog in Finci The Ruffes!

Za Lizzard pa je na oder stopila zasedba Soen. Gre za prekaljene mačke, ki jih marsikdo obtožuje, da kopirajo legendarno ameriško zasedbo Tool. Ampak dejstvo je, da so Tool ustvarili pač svoj stil, ki so ga prevzeli člani Soen in ga več kot dostojno peljejo naprej. Soen je eden od tistih bendov, ki jih preprosto moraš videti v živo. Že dejstvo, da je na bobnih legendarni Martin Lopez, ostale člane pa sestavljajo prav tako izvrstni Stefan Stenberg, Joel Ekelof in Kim Platbarzdis, je dovolj, da se odpravite na njihov koncert. In prav gotovo ne boste razočarani. Lahko navedem primer oboževalke, ki skupine do koncerta v Ljubljani ni poznala, od nedelje naprej pa posluša samo še njo.

Zdaj nas 28. aprila na Metelkovi čaka koncert skupin Corpus Christii (Pt), The Stone (Ser), Muert (Spa), nato pa še 28. maja Melechesh in Keep of Kalessin. Seveda ne smemo pozabiti na legendarni Metal Days.