Ostali športi

Odrovi državni rekord in finale, Žbogar v polfinalu

U.K.
20. 8. 2014, 12.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Plavalka ravenskega Fužinarja Tjaša Oder si je na evropskem prvenstvu v Berlinu s sedmim dosežkom predtekmovanja priplavala četrtkov finale na 800 m prosto.

Arsen Perić
V dopoldanskem nastopu je z izidom 8:31,14 izboljšala tudi slovenski rekord Radovljičanke Nine Cesar za 12 stotink sekunde, osebni rekord pa kar za 4,55 sekunde.
Odrova je v napeti tekmi dolgo plavala na tretjem mestu v neposrednem dvoboju z Nemko Sarah Köhler, v končnici je iz dvoboja troboj naredila Nizozemka Sharon van Rouwendal. V samem finišu sta bili tekmici močnejši in srečnejši ob dotiku table. Nizozemka je plavala 12 stotink hitreje od Odrove, Nemka pa 11.
Začelo se je čakanje na drugo skupino, kjer pa je tempo v drugem delu popustil in 200 metrov pred ciljem je bilo jasno, da se je 20-letna Odrova drugič v karieri prebila v finale EP v 50-metrskem bazenu. "Ponavadi vedno upam na finale. Že na NCAA je bilo tako, ko sem nastopila v slabši skupini. To so ti občutki - najprej malo treme, upanja, potem pa včasih malo veselja ali pa ne. Zdaj sem vesela. Tokrat so bile stotinke na moji strani," je povedala študentka univerza Arizona.
Študentka stomatologije je bila vesela je bila tudi državnega rekorda. "Že dolgo ga nisem plavala. Upala sem na rekord že zadnjič v 25-metrskem bazenu v Kranju. Tokrat sem seveda zelo vesela. Popoldan bi si rekord celo upala napovedati glede na državno prvenstvo, a zjutraj zelo težko plavam. Mislim, da mi je tudi Nemka malo pomagala. V finalu upam, da bo šlo hitro." O sami tekmi pa je dodala: "Bila je napeta in mislim, da sem pokazala pravo borbo, čeprav vsem v končnici izgubila z Nemko, a morda bom jaz dobila finale."
Presenetili sta tudi drugi dve slovenski dolgoprogašici. Špela Perše je osebni rekord z 8:37,73 popravila za slabih 13 sekund in osvojila 11. mesto. "Tega sploh nisem pričakovala. Mislila sem, da bom plavala okrog 8:45 in res sem zelo zadovoljna. Tokrat sem sledila tekmovalki zraven sebe, saj sem imela dovolj moči in ostala zraven, kar je dalo ta izid."
Le 22 stotink sekunde pa je bila slabša še ena ravenska plavalka 17-letna Gaja Natlačen na 12. mestu, ki je doslej najboljšo znamko v življenju prav tako popravila za slabih pet sekund. "Končni izid je bil zelo v redu, morda pa sem začela malo prehitro in me je malo pobralo, a ob tem osebnem rekordu sem lahko zelo zadovoljna."
Popoldanski nastop, ta bo na sporedu ob 19. uri, si je s 16. dosežkom predtekmovanja na 200 delfin priplaval tudi Radovljičan Robi Žbogar. Gorenjec, ki si želi tudi državni rekord, je odločno začel. Na 150 metrih je bil še v krogu najhitrejših, v sami končnici tekme pa so mu nekoliko pošle moči, a je vseeno ujel popoldanski nastop evropske elite.
"Konkurenca je zelo močna. Tukaj je veliko mladih, starejši pa kar nočejo nehati. Konkurenca je zato zelo zgoščena in potreben je bil zelo dober izid za polfinale. Imel sem tudi malo sreče. Če pa bi plaval po željah, bi bil v polfinalu suvereno," je po jutranjem nastopu dejal Žbogar.
O svojem plavanju pa je 25-letni plavalec dodal: "Na zadnjih 25 metrih je bilo res naporno, roke so se ustavile in tam sem največ izgubil. Morda bo v polfinalu nekaj lažje, saj nimam česa izgubiti. Vem, da sem dobro treniral, enakovredno kot leta 2011, ko sem plaval državni rekord."
S premiero na EP je opravila tudi vsega 15-letna Ljubljančanka Ava Schollmayer in na 100 m hrbtno z 1:03,99 osvojila 26. mesto. Svoj letos dosežen mladinski rekord je zgrešila za dve desetinki sekunde, a je bil nastop glede na nekatere zdravstvene težave in dejstvo, da je vrh forme načrtovala za MEP, dober.
"Presenetilo me je, da se nastopa nisem bala. Malo so se mi sicer tresle noge, ko sem prišla v bazen, ampak občutek je super in počutim se noro dobro. Komaj čakam na petek, ko bom spet nastopila. občutek je res nor. Tudi izid je za prvi start na evropskem prvenstvu dober, lahko bi odplavala še boljše, a sem kar zadovoljna."