Ostali športi

Mladi lokostrelci se bodo zbrali v Ljubljani

Črt Kaker
6. 5. 2014, 17.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Čez slaba dva tedna se bo na Hipodromu Stožice začelo petdnevno mladinsko evropsko prvenstvo v tarčnem lokostrelstvu.

Lokostrelska zveza Slovenije

Lokostrelstvo. Pred tisočletji je bil to način preživetja, v srednjem veku se je prelevil v vojaško veščino, danes je to šport, ki se tudi v Sloveniji po zaslugi zagnanih športnih delavcev in Lokostrelske zveze Slovenije počasi, a vztrajno razvija. V Sloveniji se je lokostrelstvo začelo razvijati šele v petdesetih letih prejšnjega stoletja, leta 1976 pa je bila v Mariboru ustanovljena tudi Zveza lokostrelcev Slovenije. Sčasoma so se ustanovnim klubom pridružili novi, tako da je danes v Sloveniji 37 aktivnih klubov z 2000 registriranimi člani. Kot nam povedo lokostrelci, gre za dinamičen in zanimiv šport, primeren za vse generacije, in je razvit po celotni zemeljski obli.

Poleg tekmovalnega bo imelo mladinsko evropsko prvenstvo tudi pridih solidarnosti. 

Dolgoročni cilj Lokostrelske zveze Slovenije je med mladimi spodbuditi zanimanje za ta olimpijski šport in evropsko mladinsko evropsko prvenstvo v tarčnem lokostrelstvu, ki se bo odvijalo na Hipodromu Stožice v Ljubljani, lahko k temu še kako pripomore. Tako se bo od 19. do 24. maja v Ljubljani zbralo 319 najboljših mladih lokostrelcev iz 37 evropskih držav. Tekmovanje bo obenem štelo tudi za doseganje kvot za mladinske olimpijske igre, ki bodo v Nanjingu na Kitajskem. Še posebej dobro po poskrbljeno za tekmovalce, saj jih bo večina nastanjena v bližnjem hotelu Plaza preostali pa v hotelu Ambient v Domžalah. »Po zaključku tekmovanja pa bo v ljubljanskem Koloseju – Areni še druženje, kjer bodo tekmovalci proslavili svoje dosežke in strnili vtise po napetem tednu tekmovanj,« nam je povedala članica organizacijskega odbora tekmovanja iz Lokostrelske zveze Slovenije.

Poleg tekmovalnega bo imelo mladinsko evropsko prvenstvo tudi pridih solidarnosti. Dva dneva pred uradnim začetkom prvenstva, točneje v soboto, 17. maja, se bo namreč na prizorišču evropskega mladinskega prvenstva odvilo dobrodelno lokostrelsko tekmovanje z namenom pomagati lokostrelcu Mitju Podkrajšku, čigar dom je konec februarja poplavilo naraslo Planinsko polje.