Izjemno odkritje

Uspel velik znanstveni preboj na področju zdravljenja sladkorne bolezni

M.G.
9. 5. 2024, 19.47
Posodobljeno: 9. 5. 2024, 20.25
Deli članek:

Zdravniki v Šanghaju so prvič na svetu popolnoma ozdravili bolnika s sladkorno boleznijo s presaditvijo celic trebušne slinavke, ki so jih pridobili iz njegovih izvornih celic.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Veliko znanstveno odkritje, ki bi lahko milijonom po svetu drastično izboljšalo življenje, je skupini zdravnikov iz bolnišnice Changzheng v Šanghaju uspelo po več desetletnih naporih. Prispevek o svojem medicinskem preboju so objavili 30. aprila na straneh spletne revije Cell Discovery.

Uspelo jim je, da so 59-letnega moškega, ki je imel 25 let sladkorno bolezen tipa 2, ki velja za najpogostejšo obliko sladkorne bolezni (90% vseh sladkornih bolnikov), za 33 mesecev popolnoma odvedli od potrebe po jemanju insulina. Kot so sporočili iz bolnišnice, je to prvi prijavljeni primer na svetu, ko so sladkorno bolezen s hudo okvarjenim delovanjem otočkov trebušne slinavke (Langerhansovi otočki) pozdravili z avtologno regenerativno presaditvijo otočkov, pridobljenih iz izvornih celic. Celice trebušne slinavke pa proizvajajo insulin (zato si morajo ob okvari pacienti vbrizgavati inzulin).

Sladkorna bolezen resno ogroža zdravje milijonov ljudi po vsem svetu. Slab nadzor krvnega sladkorja lahko v daljšem obdobju povzroči resne zaplete, vključno s slepoto, odpovedjo ledvic, srčno-žilnimi in cerebrovaskularnimi zapleti ter amputacijo. Do življenjsko nevarnih situacij lahko pride tudi zaradi hipoglikemične kome in ketoacidoze, ki se zgodi, ko začne telo prehitro razgrajevati maščobe. Strokovnjaki pravijo, da je bolnike s hudo sladkorno boleznijo, ki imajo težave z nadzorom krvnega sladkorja, mogoče učinkovito zdraviti le z minimalno invazivno presaditvijo, pri kateri se vbrizga tkivo otočkov, pridobljeno iz trebušne slinavke darovalca. Vendar pa je zaradi velikega pomanjkanja darovalcev in zapletenosti tehnologije izolacije otočkov, težko zadostiti trenutnim kliničnim potrebam. Zaradi tega je regeneracija (obnovitev) tkiv človeških otočkov trebušne slinavke v velikem obsegu in vitro (izven telesa) postala svetovni akademski fokus, je dejala ekipa v Šanghaju.

Yin Hao, vodilni raziskovalec v skupini in direktor bolnišničnega centra Changzheng za presaditev organov, je dejal, da so uporabili pacientove lastne mononuklearne celice periferne krvi in ​​jih reprogramirali v avtologno inducirane pluripotentne matične celice. Uporabili so tehnologijo, ki so jo razvili, da bi jih preoblikovali v "semenske celice" in obnovili tkivo otočkov trebušne slinavke v umetnem okolju. "Naša tehnologija je dozorela in bo premaknila meje na področju regenerativne medicine za zdravljenje sladkorne bolezni," je dejal Yin, čigar ekipa je izvedla raziskavo z znanstveniki iz Centra za odličnost znanosti o molekularnih celicah pri Kitajski akademiji znanosti.

Povedal je, da je bolnik, ki je bil v resni nevarnosti zaradi zapletov sladkorne bolezni, imel presaditev ledvice junija 2017, vendar je po tem izgubil večino delovanja otočkov trebušne slinavke in se je moral zanašati na injekcije insulina večkrat na dan. Yin Hao je na bolniku opravil pionirsko operacijo julija 2021. Že enajst tednov po posegu so ga odvadili od zunanjega inzulina, odmerek peroralnih zdravil za uravnavanje sladkorja pa postopoma zmanjševali in leto kasneje popolnoma ukinili. "Nadaljnji pregledi so pokazali, da je bila bolnikova funkcija trebušne slinavke učinkovito obnovljena in da je bilo delovanje njegovih ledvic v mejah normale," je dejal Yin. "Takšni rezultati kažejo, da se lahko z našim zdravljenjem izognemo napredovanju sladkorne bolezni, ki načeloma prinaša večje težave."