Eksplozija

V eksploziji avtomobila v Siriji najmanj 7 mrtvih

M.G.
31. 3. 2024, 09.57
Posodobljeno: 31. 3. 2024, 09.58
Deli članek:

Po prekinitvi posta v muslimanskemu mesecu ramazanu, ko se ljudje odpravijo po nočnih nakupih in je na ulicah največja gneča, je eksplodiral avto na tržnici v mestu Azaz in ubil 7 ljudi, več kot 30 pa je bilo ranjenih.

Profimedia
Razdejanje, ki ga je pustila eksplozija.

Sirsko mesto Azaz, v provinci Alep, ki leži v bližini turške meje, je pod nadzorom sirske uporniške skupine, ki jo podpira Turčija in nasprotuje vladi sirskega predsednika Bašarja al Asada, zadnjih nekaj let ni bilo tarča kakšnih večjih konfliktov ali nemirov. Zadnji večji incident sega več kot dve leti nazaj, ko je prav tako eksplodiral avto-bomba in ubil nekaj ljudi.

Tokratni napad je bil nedvomno dobro premišljen, saj se je zgodil v trenutku, ko je bil trg poln ljudi, ki so za svoje otroke pred Eid al-Fitrom, ki zaznamuje konec islamskega postnega ramazana, kupovali oblačila. To je potrdil tudi Yaseen Shalabi, ki je takrat z družino nakupoval v bližini mesta eksplozije: "Prišlo je v času, ko je največ prometa.".

Odgovornost za napad zaenkrat še ni sprejela nobena skupina, uporniki in prebivalci tega območja sumijo YPG (Ljudske obrambne enote), imenovane tudi Ljudske zaščitne enote, ki so večinoma kurdska militantna skupina v Siriji in glavna komponenta Sirskih demokratičnih sil (SDF), ki nadzorujejo velike dele ozemlja v severovzhodni Siriji in vzhodno od Evfrata v severni Siriji.

Na spletu so se hitro pojavili tudi posnetki, ki kažejo škodo, ki jo je zadala eksplozija: poškodovane zgradbe, goreče avtomobile in poškodovane osebe, ki ležijo na tleh.

Glavna mesta na severozahodnem obmejnem območju so bila v zadnjih letih sicer pogoste tarče bomb, ki so bile detonirane v bolj gosto naseljenih civilnih območjih. Sile civilne zaščite so sporočile, da je današnjem napadu je umrlo 7 ljudi, ranjenih pa je najmanj 30, hudo poškodovane so prepeljali v lokalne bolnišnice.