Brez prihodnosti

Ogromno prebivalcev Gaze živi v šotorih na ulici

A.S./STA
17. 1. 2024, 15.01
Posodobljeno: 17. 1. 2024, 15.04
Deli članek:

Številni prebivalci Gaze ne vidijo več prihodnosti v tej enklavi, saj jih na stotine tisoče živi v provizoričnih šotorih na ulici, je danes med obiskom v Jeruzalemu opozoril vodja agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA) Philippe Lazzarini.

Profimedia
Tudi v Dženinu na Zahodnem bregu so razmere slabe.

"Bojim se, da imamo zdaj generacijo izgubljenih otrok," je na svojem četrtem obisku na kriznem območju povedal Lazzarini. Opozoril je, da palestinski otroci v Gazi živijo v brutalnih razmerah in so globoko travmatizirani. Po njegovih besedah bi moralo to dejstvo skrbeti vse, ki govorijo o miru, varnosti in sobivanju Izraela in Palestincev v prihodnosti. "Dlje ko čakamo (...) bolj tvegamo za prihodnost," je ocenil prvi mož UNRWA in dodal, da je sever Gaze poln neeksplodiranih ubojnih sredstev in ruševin, storitve pa ne delujejo. Opozoril je tudi na to, da obnova Gaze po vojni ne bo takšna, kot je bila po nekaterih preteklih spopadih med izraelskimi silami in palestinskimi oboroženimi skupinami, ki so trajali nekaj dni ali tednov. Po njegovih besedah je bilo treba takrat obnoviti nekaj zavetišč, kar je bilo izvedljivo, medtem ko je tokratno uničenje bistveno obsežnejše. Kot je še dejal, sam ne vidi nobene države, ki bi bila pripravljena vložiti v obnovo Gaze, zlasti zato, ker ni ustreznega načrta obnove. Po oceni Lazzarinija je v enklavi poškodovanih ali uničenih več kot 60 odstotkov stavb.

V torek sta sicer Izrael in palestinsko islamistično gibanje Hamas sklenila dogovor, ki predvideva krepitev humanitarne pomoči za prebivalce enklave, v zameno pa naj bi izraelski talci, ki jih je Hamas zajel med napadom na Izrael 7. oktobra, prejeli potrebna zdravila. Število smrtnih žrtev izraelske ofenzive v Gazi je medtem po zadnjih podatkih naraslo na 24.448. Ranjenih je več kot 61.500 ljudi.