Virus

Prek spleta kupujete s kreditno kartico? Obstaja nevarnost

R.T.
21. 5. 2018, 14.08
Posodobljeno: 21. 5. 2018, 14.13
Deli članek:

Slabe novice za uporabnike, ki so na svojih spletnih brskalnikih kadar koli shranili podatke o svoji kreditni kartici.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Proofpoint, eno vodilnih podjetij s področja kibernetske varnosti, je odkrilo novo vrsto zlonamerne programske opreme, ki lahko v vaših spletnih brskalnikih Chrome in Firefox izbrska gesla in podatke o kreditnih karticah, ki ste jih uporabljali pri spletnem nakupovanju, če ste te podatke v brskalniku seveda shranili.

Zlonamerni program Vega Stealer se trenutno širi prek elektronske pošte, tarča virusa pa so zaenkrat predvsem podjetja, ki se ukvarjajo s trženjem in oglaševanjem. Vendar pri podjetju Proofpoint opozarjajo, da je lahko v primeru nadaljnjega razvoja in širjenja tega zlonamernega programa ogrožen sleherni spletni uporabnik. Trenutno kroži v elektronskem sporočilu s pripetim dokumentom »Brief.doc,« pri čemer uporabnik s klikom gumba »Enable editing« (omogoči urejanje) virus dejansko prenese na svoj računalnik, poroča medijska hiša Fox News.

»Napad« s programom Vega Stealer je zaenkrat manjšega obsega, vendar, kot opozarjajo pri podjetju, je to lahko zgolj »prva faza,« napadalci pa morda snujejo kaj precej hujšega.