Zimski in poletni čas

Poslanci so odločili: premiku ure naj dokončno odklenka

T.L.
8. 2. 2018, 09.25
Posodobljeno: 8. 2. 2018, 15.05
Deli članek:

Marca bi morali uro znova premakniti za eno uro nazaj. Morda pa to niti ne bo potrebno ...

Profimedia

Bliža se mesec marec, ko bi morali po evropski direktivi iz leta 2001 o ureditvi poletnega časa premakniti uro in spati eno uro manj. Morda pa bo premikom ure - letno imamo dva,  oktobra in marca -, dokončno odklenkalo.

Pod velikim pritiskom javnosti so danes poslanci v evropskem parlamentu odločali o ukinitvi premikov ure na poletni in zimski letni čas. Vedno več znanstvenih študij namreč ugotavlja negativne posledice premika ure na človeka, saj je potrebno kar nekaj časa, da se telo spremembam prilagodi. Ljudje pogosto poročajo o težavah s spanjem, glavoboli in koncentracijo, ki so pri nekaterih blažje, pri drugih težje. S tovrstnimi težavami naj bi se ob premikih ur ubadalo 20 odstotkov Evropejcev. Nasprotno pa večjih prihrankov pri porabi električne energije zaradi preskokov med zimskim in letnim časom ni opaziti oziroma niso dosegli pričakovanj.  

Evropski parlament je tako danes obravnaval predlog o ukinitvi premikov ure na poletni in zimski letni čas, glasovanje pa je potrdilo neuradne informacije, ki so krožile že pred glasovanje: da bodo predlog podprli. Da se ukine premik ure na poletni in zimski čas, je glasovalo 384 poslancev, predlogu jih je nasprotovalo 153.

Žogica je zdaj na strani Evropske komisije: poslanci so svojo voljo izkazali, zdaj pa je na komisiji, da pripravi ustrezen predlog za nadaljnje korake.