Vabijo tujce

V alpski vasici so odločili: Priselite se, pa vam plačamo

S.R.
1. 12. 2017, 11.51
Posodobljeno: 1. 12. 2017, 16.24
Deli članek:

Prebivalci švicarske vasice Albinen so včeraj odločili v prid novemu programu, v okviru katerega bodo ljudem, ki so se tja pripravljeni preseliti, na roko našteli zajeten kup švicarskih frankov.

Instagram
Slikovita vasica Albinen v švicarskih Alpah.

240 glava vasica se je na mednarodne naslovnice zavihtela pred dobrim tednom dni, ko so v javnost prišle podrobnosti njenega načrta, kako obrniti trend množičnega izseljevanja iz njihove očarljive vasi.

Na včerajšnjem »mini« referendumu, ki se ga je udeležilo 100 vaščanov, je za program glasovalo 71 ljudi, medtem ko jih je bilo 29 proti. Skupnost je tako dvignila palec, med ljubitelji gor, pašnikov in vsega alpskega pa je završalo. »Rezultat je jasen, kar me zelo osrečuje,« je dejal župan vasice Beat Jost.

Kot smo že zapisali, posamezniki, ki se bodo odločili za ta gorski korak, bodo morali za izplačilo denarja izpolnjevati določene pogoje. Poleg starostne omejitve in omejitev, povezanih z vaško nepremičnino, v kateri kanijo prebivati, morajo tujci posedovati tudi veljavno dovoljenje za prebivanje v Švici tipa C.

Pretiranega razloga za veselje sicer ni, saj je mestna oblast zaradi velike odmevnosti pogruntavščine že izjavila, da bodo v svoje nedrje sprejeli največ pet do deset družin.