Odpornost

Nov sev bi lahko sprožil globalno krizo, če se …

J.P.
26. 11. 2017, 21.15
Deli članek:

Pojav novega, odpornega seva malarije bi lahko sprožil novo globalno krizo.

Profimedia

Zaskrbljeni posamezniki trkajo na vrata Svetovne zdravstvene organizacije (WHO, ja bi na jugovzhodu Azije, kjer se je pojavil nov sev malarije, razglasila izredno stanje. Bojijo se namreč, da bi se razširil na bolj ranljiva območja, kot je Afrika. Ker parazit iz tam izhaja, so Afričani toliko bolj ranljivi (malarija na dan pobije 3.000 afriških otrok, kažejo podatki).

Bitka, ki ji ni konca

Na zdravila odporni sev bi lahko sprožil novo globalno krizo, zato se pristojni trudijo, da bi ga učinkovito zamejili, dokler ne bo na voljo zdravilo. O tej smrtonosni različici malarije že poročajo iz Kambodže, Tajske in Laosa.

Dejstvo, da je parazit odporen na običajno kombinacijo zdravil, je še posebej zaskrbljujoče. To ni prvič, da se je pojavil tak sev – znanstveniki so namreč v neprestani bitki z malarijo. Vsakič, ko se pojavi sev, ki je odporen na prej učinkovita zdravila, sledi iskanje novega.

Teren jim ne gre na roko

Teren jugovzhodnega dela Azije strokovnjakom ne bo olajšal dela. Gosta džungla otežuje prečesavanje področja, obenem pa nudi idealno zavetje komarjem, ki prenašajo zajedavca. Obup nekaterih zdravstvenih delavcev je zato lahko razumeti.