Incident

VIDEO: Voznik z ministrico v avtu povozil begunko

T.L.
4. 11. 2017, 14.24
Posodobljeno: 4. 11. 2017, 15.17
Deli članek:

Jezni begunci so obkrožili njen avto, saj niso želeli, da odide.

Youtube
Posnetek incidenta se je pojavil na youtubu.

Na Danskem se je zgodil incident, v katerega je vpletena tudi ministrica za imigracijo in integracijo Inger Stojberg. Ko je ministrica odhajala iz centra za deportacijo, kjer so nameščeni zavrnjeni prosilci za azil Sjaelsmark, so pristojni nad razmerami izgubili nadzor in zgodil se je incident, ko je ministričin voznik povozil eno od prosilk, poročajo danski mediji. 

Ministrica je v centru imela čas za pogovor le eno kurdsko družino in se tako seznanila le z njihovimi težavami. To je zmotilo druge prosilce za azil, saj so se razširile govorice, da bodo družini prav na podlagi pogovora odobrili prošnjo za azil. Vozilo ministrice je med odhajanjem obkrožili okoli 40 jeznih azilantov. 

Novinar Martin Torpe je opisal dogajanje: "Ljudje so vpili in jo skušali zadržati. Ministrico so pristojni odpeljali do vozila, skupina ljudi pa je nato vozilo obstopila. Poskušali so ji preprečiti odhod. Ena od razburjenih žensk se je vrgla na sprednji del vozila. Kot sem videl, je ženska padla pod avto in morda jo je vozilo tudi zadelo." V incidentu ranjenih ni, poročajo danski mediji. 

Valid Rahmati, eden od stanovalcev v centru, ki je na Danskem že pet let, pravi, da razume, zakaj so bili ljudje besni. "Pripravili so pecivo, prostore okrasili s cvetjem in napisi, na katerih je pisalo 'nismo kriminalci'. Dojemajo nas kot težavo, ampak ona je govorila le z eno izbrano družino," je dejal.  Potrdil je, da so se razširile govorice, da bo kurdska družina zaradi obiska deležna "posebne obravnave".