Opustošenje

VIDEO in FOTO: Vihar prinesel kaos in smrtne žrtve, zdaj je napovedano sneženje

T.L.
30. 10. 2017, 11.55
Posodobljeno: 30. 10. 2017, 17.23
Deli članek:

Vsaj osem ljudi je izgubilo življenje v neurjih, ki so v nedeljo pustošili po Evropi. V Sloveniji na srečo močan veter žrtev ni zahteval.

Reuters
Neurje je v Nemčiji zahtevalo tudi dve človeški življenji.

Poročali smo, da so se nedeljske napovedi vremenoslovcev uresničile in je močan veter povzročal škodo po delih države. Na srečo človeških žrtev ni zahteval, kar pa ne velja za druge evropske države, kjer so so tudi soočali z divjanjem vetra in močnimi neurji. O žrtvah poročajo iz Češke, Poljske in Nemčije. Na Češkem in Poljskem so umrli štirje ljudje, iz Nemčije pa poročajo o štirih smrtnih žrtvah. 

Veter je na Češkem pihal s hitrostjo 180 km/h, dve osebi pa sta umrli med sprehodom: žensko so ubile veje, na moškega pa je padlo drevesno deblo.  Več kot 100.000 gospodinjstev je ostalo brez električne energije. Posledice viharja so začeli odstranjevati danes.

Na avstrijskem Dunaju so zaradi varnosti včeraj zjutraj zaprli za obiskovalce javne parke, saj so bili napovedani vetrovi s hitrostjo 120 km/h.

Reuters
Osrednji in severni deli države so bili odrezani od nemške prestolnice.

V Nemčiji je vreme povzročilo kaos v prometu, določene prometne povezave so bile prekinjene, podobno velja za železniški promet. V Berlinu so gasilci razglasili izredne razmere, med 16. in 19. uri so morali posredovati v več kot 100 incidentih, povezanih z neurjem.

V večernih urah pa je okoli 100 metrov od obale nemškega otoka Langeoog v Severnem morju nasedla tovorna ladja Glory Amsterdam. Oblasti so budno nadzorovale, da ni prišlo do iztekanja olja, po poročanju Frankfurter Allgemeine Zeitung pa 22 članov posadke na 225 metrov dolgi ladji ni poškodovanih. 

Reuters
Poplavljene ulice.

Poplavljene so bile tudi ulice v Hamburgu, poročali pa smo tudi o težavah, ki jih je veter povzročal v letalskem prometu. Šele z današnjim dnem so v prizadetih nemških mestih uspeli stabilizirati razmere. 

Reuters
V Berlinu so razglasili izredne razmere.

Zadnji vremenski modeli pa kažejo, da bo močnem vetru vzhodnemu delu Evrope grozi močno sneženje. O snegu že poročajo iz Romunije. Pobelilo naj bi tudi Poljsko in Baltske države, Češko. Slovaško, vzhodni del Ukrajine in sever Avstrije. Nad 1000 metri nadmorske višine naj bi do torka zapadlo do 30 centimetrov svežega snega, napovedujejo na portalu Severe Weather Europe.