Večina udeležencev za samostojnost

Po nasilju policije Katalonija bližje neodvisnosti

G.G./STA
2. 10. 2017, 07.12
Posodobljeno: 2. 10. 2017, 07.38
Deli članek:

Nasilje centralnih španskih oblasti je pripomoglo h koraku naprej k neodvisni Kataloniji. Voditelj katalonske regionalne vlade Carles Puigdemont je tako samozavestno zatrdil, da so prebivalci te španske regije na nedeljskem referendumu pridobili pravico do neodvisne države, ki bo republika.

Profimedia
Neodvisnost je podprlo 90 odstotkov od 42 odstotka volilnih upravičencev.

Puigdemont je v televizijskem nagovoru ob navzočnosti drugih predstavnikov vlade napovedal, da bo "v prihodnjih dneh njegova vlada v katalonski parlament poslala izide nedeljskega referenduma, tako da bo lahko deloval v skladu z zakonom o referendumu". Poudaril je še, da Evropska unija ne bo več mogla gledati stran. Njegova napoved je v središču Barcelone z navdušenimi vzkliki pozdravilo več tisoč ljudi, ki podpirajo neodvisnost Katalonije.

Po podatkih katalonske vlade je na referendumu, ki ga je zaznamovalo nasilje španske policije, neodvisnost regije podprlo 90 odstotkov udeležencev. Referenduma se je udeležilo 2,26 milijona volivcev oziroma 42,3 odstotka volilnih upravičencev, kar pomeni, da se je za samostojno Katalonijo izrekla dobra tretjina volilnih upravičencev.

Napačna poteza Madrida

V nasilnem poskusu policije, da bi ljudem preprečili glasovanje, je bilo po podatkih katalonskih oblasti ranjenih 844 ljudi, med njimi dva huje. Po podatkih španskega notranjega ministrstva je bilo ranjenih najmanj 33 policistov, ki so posredovali na najmanj 92 voliščih, da bi zasegli volilni material. Zaradi hudih kršitev pravic in svoboščin je 44 katalonskih organizacij, med njimi dva glavna sindikata, za torek že napovedalo splošno stavko.

Sestanki političnih strank

Španski premier Mariano Rajoy je v nedeljo zvečer sicer zatrdil, da v Kataloniji ni bilo referenduma in da so s tem, ko so ga preprečili, ubranili pravno državo. Krivdo za dogajanje v Kataloniji je pripisal katalonski vladi, "ki je prekršila zakonodajo". Dejal je, da so katalonske oblasti že mesece vedele, da je referendum o samostojnosti nezakonit in da ga ne bodo dopustili, a so vseeno vztrajale ter "napadle pravno državo in demokratični model".

Za danes je napovedal sestanek vseh političnih strank v španskem parlamentu, na katerem bodo govorili, kako naprej.