Svet

Papež posvaril pred korupcijo

J.P./STA
1. 10. 2017, 17.17
Posodobljeno: 1. 10. 2017, 17.18
Deli članek:

Papež Frančišek je danes ob obisku v mestu Cesena ob Jadranskem morju posvaril pred korupcijo in pozval k "zdravi politiki". "Dober politik je tudi mučenec," je poudaril papež po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA. Kasneje je papež obiskal še v Bologno, kjer je v sprejemnem centru nagovoril begunce.

Reuters
Današnji obisk v Ceseni in Bologni je četrti obisk papeža v italijanskih mestih letos ter 16. od začetka njegovega pontifikata leta 2013.

Po papeževih besedah politika ne bi smela biti v službi lobijev ali ambicij posameznikov, temveč mora biti "hkrati odgovorna, pogumna in preudarna". Cilj politike pa je vključevanje v družbo, saj nihče ne bi smel biti odrinjen na rob družbe. Politika mora tudi spodbujati medgeneracijsko solidarnost, je ob začetku enodnevnega obiska opozoril Frančišek. Korupcijo pa je papež označil kot nadlogo, ki zavira rast družbe.

Dober politik mora po mnenju papeža Frančiška "nositi križ" in je tudi mučenec. Pogosto se mora odpovedati svojim idejam in podpreti pobude drugih. Papež je bil tudi kritičen do tistih, ki stalno kritizirajo politike, a se sami politično ne udejstvujejo. "Če kritika ni konstruktivna, je škodljiva. Kdor samo kritizira, ne gradi ničesar," je poudaril na trgu Piazza del Popolo v Ceseni, kjer ga je sprejelo na tisoče ljudi.

Po nagovoru na trgu se je papež v bližnji katedrali sešel z lokalnimi cerkvenimi dostojanstveniki, na programu pa je imel še srečanje z bolniki in obisk v bolnišnici.

Nato se je odpravil v Bologno, kjer je obiskal sprejemni center za begunce in jih tudi nagovoril. "Vi ste ste borci upanja. Številni niso prišli, saj sta jim to preprečila morje ali puščava. Človeštvo se jih ne spominja, Bog pa pozna njihova imena in jih sprejme k sebi," je povedal in jih pozval k molitvi in minuti molka za tiste, ki so umrli na poti.

Pozval je tudi k človeka vrednemu sprejemu beguncev v Evropi in se zavzel za hitrejše azilne postopke. "Nujno se mi zdi, da več držav vzpostavi zasebne ali družbene programe pomoči, pomembna pa je tudi vzpostavitev humanitarnih koridorjev za tiste begunce, ki so v najtežjih stiskah," je poudaril papež.

Srečal se je tudi z brezposelnimi ter s študenti in profesorji bolonjske univerze. Ob robu obiska pa je pozdravil tudi ljudi, ki so preživeli bombni napad neofašistov leta 1980, v katerem je bilo ubitih 85 ljudi, več kot 200 pa ranjenih. Obisk je zaključil z mašo na stadionu nogometnega kluba Bologna.