Napeto

Severna Koreja spet grozi Ameriki

P.K./STA
7. 9. 2017, 12.41
Deli članek:

Rabi bi jih spomnili, da posedujejo jedrske in vodikove bombe in tudi medcelinske balistične rakete.

Reuters
Izstrelitev medkontinentalne balistične rakete Hwasong-14.

Severnokorejski minister za zunanjo trgovino Kim Yong-jae je na Vzhodnem ekonomskem forumu v ruskem Vladivostoku zagrozil z obsežnimi povračilnimi ukrepi v primeru večjega pritiska ZDA na državo. Dodal je, da Severna Koreja potrebuje jedrsko orožje za zagotavljanje stabilnosti na korejskem polotoku.

Opozoril je, da ZDA nikakor ne smejo pozabiti, da Severna Koreja poseduje jedrske in vodikove bombe in tudi medcelinske balistične rakete. "Na barbarske poskuse pritiska s strani ZDA bomo odgovorili s silovitimi protiukrepi," je zagrozil.

So v stanju pripravljenosti

Severna Koreja potrebuje jedrsko orožje, s katerim lahko zadene sovražne sile v vsakem kotičku sveta, je še dejal Kim. Hkrati je tudi kritiziral južnokorejskega predsednika Moon Jae-ina in japonskega premierja Shinza Abeja, ker sta se na forumu zavzela za ostrejše sankcije proti Pjongjangu.

"Strogo obsojamo poskuse Južne Koreje in Japonske, ki sta uporabili Vzhodni ekonomski forum za dosego svojih umazanih političnih ciljev," je še dejal Kim.

Severna Koreja je v nedeljo izvedla šesti jedrski poskus, ki naj bi bil najmočnejši doslej. Po zadnjih ocenah japonskega obrambnega ministrstva je bila njegova moč 160 kiloton, kar je več kot desetkrat več od bombe, ki so jo ZDA ob koncu druge svetovne vojne odvrgle nad japonsko mesto Hirošima.