Pomoč po orkanu

Preobrat: Trump se je obrnil k demokratom

T.L./STA
7. 9. 2017, 10.44
Posodobljeno: 7. 9. 2017, 11.02
Deli članek:

Donald Trump je sprožil ogorčenje v vrstah republikanske stranke, ko je zavrnil republikance in se dogovoril z demokrati.

Profimedia
Dogovor daje Beli hiši tri mesece časa, da skupaj z republikanci v miru pripravi veliko davčno reformo.

Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo sprožil ogorčenje v vrstah republikanske stranke, ko se je glede zvezne pomoči po orkanu Harvey, meje nacionalnega dolga in denarja za normalno delovanje vlade dogovoril z voditeljema kongresnih demokratov, pri čemer je zavrnil republikanska voditelja in lastnega finančnega ministra.

Trump je imel v sredo srečanje z vodjo senatne večine Mitchom McConnellom iz Kentuckyja in predsednikom predstavniškega doma Paulom Ryanom ter voditeljem demokratske manjšine v senatu Chuckom Schumerjem iz New Yorka in voditeljico demokratov v predstavniškem domu Nancy Pelosi iz Kalifornije. Schumer in Pelosijeva sta sestanek zapustila nasmejana, zadovoljen je bil tudi Trump, republikanca pa sta imela kisla obraza.

Trump doslej ni preveč skrival, da mu McConnell in Ryan nista najbolj pri srcu. Po porazu poskusa odprave zdravstvene reforme predsednika Baracka Obame sedaj to dokazuje tudi tako, da je sprejel predlog demokratov, da se v zameno za potrditev 7,9 milijarde dolarjev pomoči za odpravo posledic orkana Harvey meja javnega dolga poviša le do sredine decembra, obenem pa prav tako do sredine decembra z začasnim zakonom nadaljuje proračunsko financiranje delovanja zvezne vlade.

Dogovor daje Beli hiši tri mesece časa, da skupaj z republikanci v miru pripravi veliko davčno reformo; brez prepirov in zavlačevanj okoli dovoljene meje javnega dolga in proračuna, Teksas pa bo dobil denar za obnovo. Dogovor obenem tudi pomeni, da bodo imeli demokrati sredi decembra spet nekaj več možnosti za uveljavitev svojih prioritet, med drugim glede davčne reforme, priseljencev, proračuna in meje javnega dolga.

Ryan je demokratsko zahtevo, da se meja dolga in proračunsko financiranje vlade podaljšata le za tri mesece, pred sestankom označil za sramotno izsiljevanje. Republikanci so najprej vztrajali pri podaljšanju za 18 mesecev, potem pristali na 12 in nato še na šest mesecev, na koncu pa jim je Trump skupaj z demokrati določil tri mesece.

Trump je na sestanku sredi govora v prid daljšemu podaljševanju prekinil in utišal svojega finančnega ministra Stevena Mnuchina, nato pa republikance dodatno razburil s povabilom na pogovor hčerki Ivanki, ki je temo preusmerila na davčne kredite za otroško varstvo in ni bilo več časa in prostora za ugovore glede javnega dolga in proračuna.

"Imeli smo dober sestanek z Nancy Pelosi in Charlesom Schumerjem. Dogovorili smo se za tri mesece podaljšanja meje javnega dolga, kar je zanje sveta zadeva in se bomo o tem avtomatično dogovorili tudi v prihodnje, ker je zelo pomembno," je kasneje na poti v Severno Dakoto, kjer je promoviral davčno reformo, novinarjem dejal Trump. McConnella in Ryana ni niti omenil.

Javni dolg trenutno znaša 19.900 milijard dolarjev, dovoljeno mejo pa je potrebno povišati do konca meseca, sicer bodo ZDA plačilno nesposobne. Prav tako je potrebno podaljšati financiranje dela zvezne vlade z začasnim zakonom, ker proračun za letos ni bil potrjen in zaprtja vlade si v tem času, ko je Harvey razdejal Teksas, Floridi grozi Irma, napovedujejo pa še več orkanov, Trump ne bi mogel privoščiti.

Predstavniški dom kongresa je v sredo z veliko večino potrdil 7,9 milijarde dolarjev za obnovo po Harveyju, čeprav bo zaradi velike škode potrebnih skupaj okoli 150 milijard. Ameriška centralna banka Federal Reserve je sporočila, da so zaradi orkana velike gospodarske težave, rastejo cene transporta in bencina, dokončne ocene škode pa še nimajo. Milijon dolarjev za Harveyja sta v sredo 12 dobrodelnim organizacijam prispevala tudi Trump in prva dama Melania.