Izgon

106 let stari ženski zavrnili prošnjo za azil

G.G.
5. 9. 2017, 11.13
Posodobljeno: 5. 9. 2017, 11.13
Deli članek:

Afganistanska državljanka Bibihal Uzbeki je leta 2015 s pomočjo sorodnikov premagala dolgo pot od Afganistana do Švedske.

Profimedia
V Stockholmu so večkrat protestirali proti deportaciji prosilcev za azil.

V sklopu množičnih selitev iz nemirnih območij Bližnjega vzhoda je na sever Evrope odpotovala tudi 17-članska družina iz Afganistana. Med njimi sta bila tudi 106 let stara Bibihal Uzbeki, njen 67-letni sin in njen 19-letni vnuk. Potovali so prek Irana, Iraka, Sirije, Turčije in vse do hrvaškega begunskega centra Opatovac. Za pešačenje in vožnjo z vlaki do Hrvaške so porabili 20 dni.

Pred dnevi so švedske oblasti odločile, da afganistanska družina ni upravičena do azila. 22-letni Mohammed Uzbeki je za švedske medije povedal, da si novice niso upali deliti z najstarejšo članico njihove družine. Čez nekaj dni so ji vendarle morali sporočiti neprijetno vest. Menda se je starki zdravje nemudoma poslabšalo. Družina se je sicer pritožila, kar pomeni, da bodo švedske oblati ponovno odločale o njihovi prošnji. Zadeva se lahko še zavleče več mesecev, saj so dovoljene tri pritožbe.

Afganistanska družina bi morala dokazati, da se jim ob vrnitvi v domovino obeta nevarnost. Toda večina evropskih držav, tudi Slovenija, Afganistana ne uvršča med države dovolj nevarne države, da bi “prosilcu ob vrnitvi v izvorno državo grozila resna škoda.”