Dragocenosti

FOTO: Američani vrnili ukradeno Sadamovo šahovnico

T.L.
5. 9. 2017, 11.06
Posodobljeno: 5. 9. 2017, 11.16
Deli članek:

Izginila je med ameriško invazijo na Irak leta 2003, izsledil pa jo je FBI.

U.S. Embassy Baghdad
Dragocena šahovnica se je vrnila v Irak.

Ameriška vlada je iraškim uradnikom vrnila starodavni šahovski set, ki je nekoč pripadal Sadamu Huseinu. Dragoceni set so ukradli med invazijo na Irak leta 2003, izsledil pa ga je ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI), so zapisali v izjavi na ameriškem veleposlaništvu v Iraku. Niso pa podali nobenih podrobnosti o kraji ali o tem, kako so se ZDA dokopale do dragocenega artefakta.

"ZDA so sprejele zavezo, da bodo pomagale vrniti ukradene iraške artefakte," sporočajo Američani. 

Znano je bilo, da je bil Husein navdušen nad šahom. Ruski poslovnež Kirsan Ilyumzhinov, predsednika svetovne šahovske zveze, je Huseina opisal kot "podpornika šaha", ki razume njegovo vrednost.

Neposredno po ameriški invaziji na Irak je iz iraških muzejev izginilo na tisoče dragocenosti. Iz predsedniških palač je po strmoglavljenju Huseina izginila zbirka skoraj 200 kosov dragocenosti. Leta 2015 je bilo na tisoče zgodovinskih artefaktov vrnjenih v Irak iz ZDA, Italije in Jordanije.  

Preprodaja ukradenih starin ostaja zelo donosen posel. Wall Street Journal je prejšnji mesec v oceni zapisal, da teroristična Islamska država s tovrstno preprodajo vsako leto zasluži okoli 100 milijonov dolarjev.