Odporne bakterije

McDonald’s se je odločil – nič več antibiotikov v mesu

B.K.
30. 8. 2017, 14.06
Posodobljeno: 30. 8. 2017, 16.21
Deli članek:

Ameriška veriga s hitro prehrano McDonald’s bo v naslednjih 10 letih popolnoma prenehala z uporabo antibiotikov v svojih perutninskih obratih. Ob tem so Združeni narodi opozorili na naraščajočo nevarnost bakterij odpornih na antibiotike, ki so posledica intenzivne množične živinoreje.

Profimedia

McDonald’s je prejšno sredo naznanil, da bo v svojih živinorejskih obratih postopoma prenehal z uporabo tistih farmacevtskih izdelkov, ki so na seznamu zdravil kritičnega pomena za človeško medicino Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), poroča portal Euractiv.

McDonaldsov model intenzivnega kmetovanja bo sicer trd oreh za tovrstno prilagoditev, zato si je podjetje rok postavilo do leta 2027, kar mu daje 10 let za dosego zastavljenih ciljev.

Napoved prihaja po sprožitvi novega akcijskega načrta Evropske komisije za preprečevanje protimikrobne odpornosti. Ta naj bi bila  v EU kriva za 25.000 smrti letno.

Uporaba antibiotikov in drugih zdravil v kmetijski industriji je sedaj pod pregledom komisije, ki bo od držav članic EU zahtevala, da zbirajo podatke o prodaji in uporabi antibiotikov, prepovejo preventivno uporabo antibiotikov v živalski hrani in prepovejo uporabo določenih antibiotikov za uporabo na živalih.

Organizacija za hrano in kmetijstvo ZN pa je ravno v nedeljo opozorila, da živalska zdravila pronicajo v vire pitne vode in s tem predstavljajo “resna tveganja za zdravje in okolje.”

Pogosta uporaba antibiotikov lahko povzroči razvoj odpornosti pri bakterijah. Na antibiotike odporne bakterije se nato množično razmnožujejo v živalih in lahko povzorčijo smrtonosne bolezni pri ljudeh.