Reprezentančna upokojitev

Rooney se poslavlja

G.G.
23. 8. 2017, 14.20
Posodobljeno: 23. 8. 2017, 15.14
Deli članek:

Od reprezentančnega nogometa. Ne pa od klubskega, kjer ponovno blesti v dresu Evertona.

Reuters
“Vsak reprezentančni vpoklic je bil zame resnični privilegij, toda zdaj je čas za slovo,” je sporočil Rooney.

Wayne Rooney je sporočil, da se je poslovil od reprezentančnega nogometa. To pomeni, da ga ne bo v postavi angleške reprezentance, ki se bo 5. oktobra za svetovno prvenstvo v Rusiji pomerila s Slovenijo.

Selektor Gareth Southgate ga je sicer povabil med izbrance za septembrski tekmi proti Malti in Slovaški, toda Rooney se je odločil za zaključek reprezentančne kariere.

Rooney je ob začetku letošnje sezone ujel staro strelsko formo. Za Everton, kamor se je letos vrnil po več kot desetletju igranja za Manchester United, je na prvih dveh ligaških tekmah dosegel dva zadetka.

Rekorder

V Liverpoolu rojeni napadalec je prvič za tri leve debitiral na tekmi proti Avstraliji februarja 2003. Jeseni je na tekmi proti Makedoniji dosegel prvi zadetek. S 17 leti in 317 dnevi je postal najmlajši igralec, ki je dosegel zadetek za angleško reprezentanco.

Med letoma 2004 in 2017 je dosegel rekordnih 253 golov za Manchester United, drugi na večni lestvici je legendarni Bobby Charlton z 249 zadetki.

Rekorden je tudi njegov izkupiček v angleški selekciji. Za reprezentanco je zabil 53 golov na 119 nastopih za Anglijo. Na drugem mestu večne lestvice najboljših strelcev angleške reprezentance je Charlton z 49 zadetki, gol manj ima Gary Lineker.