Lov na terorista

VIDEO in FOTO: Španska policija ubila osumljenca za napad v Barceloni

M.K./STA
21. 8. 2017, 17.44
Posodobljeno: 21. 8. 2017, 21.02
Deli članek:

Španska policija je danes ubila glavnega osumljenca za četrtkov napad v Barceloni Younesa Abouyaaqouba.

Twitter
Cestna zapora v bližini kraja, kjer je policija streljala na osumljenca.

Katalonska policija je potrdila, da gre za voznika kombija Younesa Abouyaaqouba, ki naj bi v Barceloni zapeljal v množico, je poročal časnik El Pais.

"Potrjujemo, da je v Subiratsu ubita oseba Younes Abouyaaqoub, napadalec iz Barcelone," je nekaj pozneje prek twitterja sporočila policija.

Nosil je tudi pas z eksplozivom, ki so ga že odstranili, vendar pa še niso potrdili, ali je bil pravi. Španski mediji so poročali, da je bil pas lažen. Po poročanju španskih medijev, ki se sklicujejo na priče streljanja, je moški vzklikal "Alah je velik".

Reuters

Policijo naj bi neka ženska obvestila, da se je moški približal hišam v Subiratsu, ki leži približno 50 kilometrov zahodno od Barcelone. Nato naj bi se zatekel v bližnje vinograde. Najverjetneje je bil ubit na cesti med dvema vinogradoma, ki jo je policija kasneje zavarovala.

Operacija na območju, ki ga preletava helikopter, še vedno poteka, saj iščejo morebitne osumljence, vpletene v napade v Kataloniji. Po navedbah prič je bilo na kraju operacije med 20 in 25 policijskih vozil.

Reuters
Younes Abouyaaqoub

"Prvotnih 12 tarč v povezavi z napadi je mrtvih ali pridržanih, vendar to ne pomeni, da je preiskava končana," je zapisala policija na twitterju.

22-letni Maročan naj bi bil voznik kombija, ki je na Rambli v četrtek zapeljal v množico in pri tem ubil 13 ljudi, več kot sto jih je bilo ranjenih. Zakrivil naj bi tudi smrt voznika avtomobila, s katerim je želel pobegniti po napadu. Moški je 15. žrtev napadov v Kataloniji.

Abouyaaqoub naj bi ustavil avtomobil, ford focus, in z njim v četrtek prebil policijsko blokado, pri čemer je poškodoval policista. Vozilo s truplom lastnika na zadnjih sedežih so nato našli na obrobju Barcelone.

Abouyaaquoub, ki so ga iskali po celotni Evropi, naj bi pripadal 12-članski teroristični celici, za katero oblasti domnevajo, da je izvedla napada v Barceloni in Cambrilsu.

Policija je pred tem že v zgodnjih jutranjih urah preiskala stanovanje v Ripollu, kjer je živelo več osumljencev za napada. Med drugim so zasegli škatlo z gradivom in dve torbi.

Policije je danes tudi potrdila, da je maroški imam Abdelbaki Es Satty, ki naj bi radikaliziral mladeniče, člane celice, umrl v sredini eksploziji v kraju Alcanar v stavbi, kjer so izdelovali bombe. Kot so potrdili, so na kraju eksplozije našli njegove posmrtne ostanke. Prav tam naj bi sicer teroristi pripravljali svoje napade, ki naj bi bili glede na njihove prvotne načrte še obsežnejši.

Es Satty je nekaj časa bil v Belgiji, vendar belgijskim oblastem ni bil znan in ni dokazov, ki bi ga povezovali s terorističnimi napadi v Bruslju marca lani, kažejo podatki tožilstva v Bruslju

Reuters