Dalmacija v plamenih

VIDEO in FOTO: V begu pred ognjem in dimom vozili v nasprotni smeri

M.K./STA
21. 8. 2017, 16.30
Posodobljeno: 21. 8. 2017, 18.18
Deli članek:

Iz Hrvaške poročajo o dramatičnih razmerah na območjih v Dalmaciji, kjer so v nedeljo znova zagoreli požari v naravi.

index.hr / bralec
Vozniki so v begu pred ognjem dimom po avtocesti A1 vozili v nasprotni smeri.

Ob hrvaški obali je minulo noč izbruhnilo več kot deset požarov, najbolj nevarno pa je na območju Benkovca nedaleč od Zadra, kjer ogenj ogroža stanovanjske hiše, so poročali hrvaški mediji. Na pomoč gasilcem iz zadrske županije so poslali več gasilskih letal, kot tudi približno 70 vojakov. Napore gasilcev, da bi ustavili širjenje požara otežuje močna burja, ki razpihuje ogenj.

Najhuje je v okolici Zadra. Po pisanju časnika Index.hr so zaradi požara razmere na avtocesti A1 pri Benkovcu postale kaotične, saj so ognjeni zublji dosegli avtocesto. Kot je videti iz fotografije, ki jo poslal voznik s kraja dogodka, so vozniki, ki so naprej stali v koloni, začeli obračati svoje avtomobile in voziti v nasprotni smeri, da bi se umaknili pred ognjeno stihijo, ki je že dosegla cesto.

Po zadnjih informacijah, je HAC na cestninskih postajah v območju požarov, prekinil zaračunavanje cestnin in odprl prost pretok vozil.

Glavni gasilski poveljnik v zadrski županiji Željko Šoša je povedal, da so požari izbruhnili v nedeljo v nekaj urah.

Facebook / Vatrogasci
Ogenj se približuje hišam v Benkovcu.

"Na območju Benkovca moramo zaradi treh ali štirih požarov še vedno braniti hiše," je povedal Šoša za televizijo N1. Poleg Benkovca so požari izbruhnili tudi pri Pakoštanah, Svetem Filipu in Jakovu, Vrani in Turnju.

Zaradi močne burje ogenj pri Turnju ogroža tudi promet na cesti med Zadrom in Biogradom, je poročal novičarski portal index.hr.

Šoša je še potrdil, da je hrvaško obrambno ministrstvo poslalo sedem gasilskih letal v boj proti požarom na območju zadrske županije. Poslali so tudi približno 70 vojakov. Šoša pričakuje, da bodo kmalu na pomoč prišli tudi gasilci iz drugih županij.

DUZS
Zemljevid požarov v Dalmaciji.

Glavni poveljnik hrvaški gasilcev Slavko Tucaković je danes popoldan potrdil, da na območje Zadra prihajajo gasilci iz vseh delov Hrvaške, ki bodo nadomestili utrujene kolege.

Za hrvaški radio je povedal, da imajo gasilci na območju zadrske županije veliko dela, ker so od nedelje popoldan zabeležili 32 požarov. Pojasnil je, da so morali premikati gasilske enote z območja na območje, da bi obranili stanovanjske objekte ter da ni bilo ranjenih. Gasilci so prav tako preprečili, da bi požar zajel vojašnico v Zemuniku nedaleč od Zadra.

Kot je še dodal Tucaković, gašenje požarov ovira močna burja, ki naj bi se v nočnih urah dodatno okrepila, a pričakuje, da bodo uspeli lokalizirati požare.

Zaprta avtocesta A1 Zagreb - Split med odcepoma Benkovac in Pirovac

Hrvaški avto klub je po 17. uri sporočil, da je zaradi požara za ves promet zaprt odsek avtoceste Zagreb - Split med odcepoma Benkovac in Pirovac. Zaprto je tudi več državnih in lokalnih cest na območju zadrske županije.

Javno podjetje Hrvatske autoceste (Hac) je sporočilo, da bodo dovolili vsem vozilom, da zapustijo ogrožene avtoceste brez zaračunavanja cestnine, da bi pospešili pretok vozil. Hrvaški mediji so namreč poročali o primerih, ko so se nekateri vozniki obračali na avtocesti in peljali v nasprotno smer, da bi se izognili območju s požarom.

Tucaković je za hrvaški radio še povedal, da so bili danes požari tudi na območju Šibenika ter na otokih Brač in Hvar.

Kot je dodal, so požari na Hrvaškem v letošnji poletni sezoni najhujši v zadnjih letih. Omenil je, da je v letu 2012 v požarih zgorelo 41.000 hektarjev gozdov in rastlinja, letos pa že 83.000 hektarjev. Pojasnil je, da je bilo letos dolgo obdobje brez dežja z veliko močnega vetra ter izpostavil tudi neodgovornost ljudi, ki naj bi namenoma ali nehote povzročili številne požare ob obali.

Prve ocene gasilcev in policistov sicer kažejo, da je bila večina novih požarov podtaknjenih.