Ob varščini

Španija izpustila nemškega pisatelja turškega rodu

M.K./STA
20. 8. 2017, 13.09
Posodobljeno: 20. 8. 2017, 19.16
Deli članek:

Španske oblasti so danes na prostost izpustile v Kölnu živečega pisatelja turškega rodu Dogana Akhanlija, ki so ga prijeli zaradi turške tiralice.

Twitter
V preteklosti so Dogana Akhnalija v Turčiji že aretirali zaradi opozicijskih dejavnosti, vključno z izdajanjem levičarskega časnika.

Pisatelj mora sicer ostati v Madridu, je sporočil njegov odvetnik Ilias Uyar.

Akhanlija so aretirali v soboto v hotelu v mestu Granada na jugu Španije. Prijeli so ga na podlagi t. i. rdeče tiralice, ki jo je zanj prek Interpola izdala Turčija.

Obtožbe na račun Akhanlija sicer še vedno niso znane. Po prepričanju njegovega odvetnika gre za del "lova na kritike turške vlade, ki živijo v drugih državah Evrope".

Več nemških politikov je dejanje španskih oblasti označilo za politično motivirano, Nemčija pa je Španijo tudi pozvala, naj pisatelja ne izroči Turčiji.

Merklova: Nedopustno vmešavanje

Danes se je na zaplet odzvala tudi nemška kanclerka Angela Merkel in menila, da Turčija ne bi smela zlorabljati Interpolovih tiralic za pregon političnih kritikov.  Opozorila je, da je to pravzaprav le eden od več podobnih primerov. Pri tem je izpostavila turško-nemškega Die Weltovega novinarja Deniza Yucela, ki ga čaka sojenje zaradi obtožb terorizma.  "Tudi zato smo tako močno spremenili politiko do Turčije," je še dejala nemška kanclerka in spomnila na opozorilo nemškim turistom ob potovanjih v Turčijo in razmišljanje o zmanjšanju investicij v Turčijo. "Enako je absolutno nedopustno, da turški predsednik poziva nemške državljane turškega porekla, naj ne volijo za vodilne stranke na septembrskih volitvah," je še dejala Merklova.

Erdogan je sicer danes tovrstne pozive ponovil in dejal, da bi s tem vladajoči koaliciji nemških krščanskih demokratov in socialdemokratov prisolili pravo zaušnico. Merklova je sicer v zvezi s primerom Akhanlija dodala še, da so nemške oblasti v tesnem stiku s španskimi zaradi tega primera in da se je pripravljena po telefonu pogovoriti tudi s španskim premierjem Marianom Rajoyjem, če bi bilo to potrebno.

Zbežal iz Turčije

Akhanli živi v Nemčiji, odkar je leta 1991 zbežal iz Turčije in ima nemško državljanstvo. V preteklosti so ga v Turčiji že aretirali zaradi opozicijskih dejavnosti, vključno z izdajanjem levičarskega časnika. Priprli so ga tudi avgusta 2010, ko je potoval v Istanbul, a so ga decembra istega leta izpustili. V svojih delih je večkrat pisal o genocidu nad Armenci.

Odnosi med Berlinom in Ankaro so se močno zaostrili po lanskem neuspelem državnem udaru v Turčiji, po katerem so oblasti v državi odpustile približno 150.000 ljudi in jih na tisoče priprle, vključno z več nemškimi državljani.