Nočna mora po dopustu

FOTO: Poslikava s kano na 7-letnici pustila grozljive kemične opekline

R.T.
17. 8. 2017, 10.06
Posodobljeno: 17. 8. 2017, 10.10
Deli članek:

Družini Gulliver bo letošnji dopust v Egiptu ostal v klavrnem spominu, potem ko je poslikava s črno kano na rokah 7-letne Madison povzročila grozljive kemične opekline.

Profimedia
Mehurje so ji morali odstraniti.

Gulliverjevi so drago plačali družinski oddih v egiptovski Hurgadi. Oče Martin je v hotelskem salonu svoji 7-letni hčerki Madison dovolil poslikavo s črno kano, vendar se je deklica kmalu po prihodu domov začela pritoževati nad srbenjem. Tatu na njeni roki se je raztezal vse od konice enega prsta do njenega komolca. Na koži so kmalu izbruhnili boleči mehurji, ki jih je morala odstraniti specialistka z oddelka za opekline, na rokah pa so ji ostale vidne brazgotine.

Profimedia
Madison Gulliver.

»V hudih bolečinah je. V hotelu trdijo, da ni kriva kana, temveč koža moje hčere,« pravi 50-letni Martin, ki dodaja, da sta s soprogo podobno poslikavo dovolila tudi 9-letnemu sinu, vendar so mu zaradi srbenja roko nemudoma umili. »Delno je to moja krivda, saj nisem bil seznanjen z nevarnostjo, vendar so krivi tudi v salonu, saj na otrocih uporabljajo nevarne kemikalije,« razmišlja.

Da bi bili tovrstni začasni tatuji temnejši, v kano namreč dodajajo kemikalijo para-fenilendiamin. Ta se v manjših količinah sicer pogosto uporablja v izdelkih, kot so kreme za sončenje in barve za lase, vendar lahko pri otrocih povzroči preobčutljivostne reakcije.

Specialisti za opekline v bolnišnici Salisbury so bili šokirani nad visoko vrednostjo PH v tekočini, ki je pronicala iz mehurjev, in dejali, da imajo poškodbe vse znake kemične opekline. Hotel je že izdal uradno opravičilo, v katerem so dejali, da so iz svoje ponudbe odstranili začasne poslikave s kano.