Ešport

Računalniške igre vse bližje olimpijskim igram

STA/B.K.
9. 8. 2017, 16.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 16.22
Deli članek:

Olimpijske igre bi lahko relativno kmalu dobile novo, računalniško dimenzijo.

Reuters
Igralci igre Starcraft 2 na tekmovanju.

Organizatorji poletnih olimpijskih iger 2024 v Parizu so se z Mednarodnim olimpijskim komitejem (Mok) pripravljeni pogovarjati o tem, da bi v olimpijski program vključili tudi vse bolj razširjeno tekmovalno igranje računalniških iger oziroma e-šport.

Tekmovalno igranje igric je v letu 2016 navrglo skoraj 450 milijonov evrov prihodkov, globalno ga spremlja čez 300 milijonov ljudi, leta 2022 pa bo že del azijskih iger.

"Moramo se pogovoriti tudi o tem, ne moremo reči, da to ne spada na olimpijske igre," je dejal sopredsednik pariškega organizacijskega odbora olimpijskih iger Tony Estanguet in nadaljeval: "Mlade to zanima, torej se jim približajmo."

"Mislim, da bo zanimivo o tem se pogovarjati z Mokom in ešportno družino, da bi bolje razumeli, kako vse skupaj poteka in zakaj je to tako uspešno. Je nekaj časa za to, da se o tem pogovorimo, vključimo v to. Nočem že na začetku reči ne," je še povedal Estanguet, nekdaj uspešen slalomist na divjih vodah.

Pariško organizacijo iger 2024 mora Mok sicer še potrditi na septembrskem kongresu v Limi. Program za igre 2024 bo oblikovan leta 2019, odločitev, katere športe bodo dodali v program za olimpijske igre 2024, pa bo znana po igrah 2020 v Tokiu.

Reuters
Gledalci opazujejo igro na mednarodnem tekmovanju v DOTA2 v ameriškem Seattlu.