Šolarka Linda

VIDEO: Tako so zajeli 16-letno nemško džihadistko

R.T.
7. 8. 2017, 11.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Trenutek, ko so iraške sile prijele nemško najstniško džihadistko v skrivanju, ni ostal nezabeležen.

Twitter
Prejšnji mesec je Lindin oče dejal, kako srečen je, da je njegova hčerka še živa.

16-letna džihadistična nevesta Linda Wenzel ni skrivala bolečine, ko so jo iraški vojaki pospremili iz ruševin mesta Mosul. MailOnline poroča, da je bila ranjena v roko. Kakor tudi, da je povsem mogoče, da jo zaradi pripadnosti Islamski državi v Iraku čaka smrtna kazen. Nemčija se sicer pogaja z iraškimi oblastmi, da bi jo vrnili domov, kjer bi ji sodili.

Linda je imela 15 let, ko se je v domačem Pulsnitzu na vzhodu Nemčije spreobrnila v islam. Na spletu je namreč padla v kremplje džihadistu, potem ko je zakon njenih staršev propadel. Tako je lani pobegnila od doma, letela do Istanbula, od tam pa so jo pretihotapili v Irak, kjer se je poročila s čečenskim borcem. Ko je bilta ubit, je končala v Mosulu na severu Iraka, kjer je padlo približno 25.000 pripadnikov Islamske države.

»Samo stran hočem. Stran od vojne, orožja, hrupa. Hočem domov k svoji družini.« - Linda Wenzel

Policija za moralo

Nemka in njene štiri sodržavljanke, s katerimi je bila prejšnji mesec zajeta, naj bi med tamkajšnjimi ženskami skrbele za moralo – če se katera ni podredila strogim pravilom oblačenja, jo je doletelo bičanje. Ali huje. Dve Nemki maroških korenin sta iz Mannheima: 50-letna Lamia K. in njena 21-letna hčerka Nadia. Obe sta za Islamsko državo novačili ženske.

Morda celo ostrostrelka

Prejšnji mesec je Lindin oče dejal, kako srečen je, da je njegova hčerka še živa. Spregovorila je tudi Linda: »Samo stran hočem. Stran od vojne, orožja, hrupa. Hočem domov k svoji družini.«

Linda je pri sebi imela podhranjenega otroka. Dečka so pripadniki iraških sil oskrbeli, preden so ju poslali v Bagdad. Po nekaterih poročilih naj bi bila ob prijetju oborožena; eden od iraških vojakov naj bi celo dejal, da je bila ostrostrelka, a da jo je v to morda prisilil njen mož, čigar truplo je počivalo ob njej.