Delavec

Zaradi makovk pozitiven na testu za droge

R.T.
7. 8. 2017, 11.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

58-letni delavec iz britanskega Liverpoola je bil za 3 mesece suspendiran z delovnega mesta, ker so testi pokazali, da naj bi uporabljal opijate. Trdi, da je bil pozitiven zaradi makovega peciva.

Profimedia
Makovo pecivo.

Oče dveh otrok, ki noče biti imenovan, je padel na testu za droge, na katerga ga je poslal njegov delodajalec v gradbenem poslu. Tes je namreč pokazal, da je pozitiven za opiate, zato je dobil 11 tedenski suspenz od dela in zaznamek v njegovi delovni kartoteki.

A 58-letnik trdi, da je bil test pozitiven, ker je prejšnje dni jedel makovke in drugo makovo pecivo.

Ko je v roke dobil šokantne teste se je odpravil v samoplačniško ambulanto in plačal 12 britanskih funtov za neodvisen pregled lasnih mešičkov. Ta je bil negateven, kar dokazuje tudi priloženo zdravniško mnenje.

A čeprav se je po treh mesecih na delovno mesto lahko vrnil, delodajalec pa bi mu naj verjel, še vedno ne more delati za pogodbenika, ki je teste zahteval. Ta mu namreč še vedno ne verjame, da ni uporabljal heroina oziroma drugih opiatov.

“Sem poročen moški, imam dva odrasla otroka, nikoli nisem jemal drog,” je povedal za portal ECHO. “Bil sem izjemno šokiran zato sem hotel stvar raziskati. V telesu sem imel nekaj, za kar nisem vedel od kod je prišlo.” Kasneje je na televizijski oddaji slišal za podoben primer, kar mu je dalo misliti. Je namreč velik ljubitelj makovega peciva, v dneh pred opravljenim testom pa je pojedel več makovih zavitkov in makovk.

A kljub temu, da je delodajalcu povedal, kaj je najbrž vzrok njegovih rezultatov, mu ta ni plačal testa na makova semena, kar pomeni, da ima v kartoteki še vedno zabeležen pozitiven rezultat za opiate.

Glede na to, da že 42 let dela v gradbeništvu in da je njegova kartoteka čista, tudi zamuja ne, mu je delodajalec dovolil, da se vrne. A ker ni edini, ki se mu je to zgodilo, sedaj meni, da bi na makovem pecivu morala biti vidna opozorila. “Delodajalec me je vzel nazaj saj mi je verjel. A to bi se lahko zgodilo nekemu mladeniču, z mlado družino, ki bi zaradi nečesa takšnega lahko bil ob službo. Bil bi nezaposlen s pozitivnim testom na droge v kartoteki. Raziskave kažejo, da se to pogosto dogaja. Kolikokrat se bo še moglo, da bodo to začeli jemati resno,” se je vprašal za konec.