Po osvoboditvi

"Dobili smo ukaz in pobili smo vse"

T.L.
28. 7. 2017, 15.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Vojak iraške vojske trdi, da so po osvoboditvi Mosula dobili navodila, da ubijejo vse, kar se premika.

Reuters
Takšen je Mosul danes - mesto ruševin.

Zaključni boji v Mosulu so zahtevali številna človeška življenja, tako na strani teroristov kot tudi borcev na iraški strani in civilistov.
Zdaj pa se pojavljajo pričanja, da je po osvoboditvi mesta vojska dobila navodila, da ubije vse preživele, ki se niso predali. Tako vsaj trdi iraški vojak. "

"Med trupli je veliko civilistov. Po osvoboditvi smo dobili ukaz, da ubijemo vse, kar se premika." Vojak, ki želi ostati anonimen, je še dejal, da se mu je zdel ukaz napačen, ampak ga je moral izvršiti. "Nismo storili prav. Večina borcev Daesha (Islamske države) se je predala. Predali so se, mi pa smo jih ubili."

Nadaljuje: "Pobili smo vse. ISIS, moške, ženske, otroke. Ubili smo vse". Trupla so zakopana med ruševinami, pogosto iz njih molijo noge, v zraku pa je vonj razpadajočih teles, je dogajanje v mestu opisoval dopisnik spletne strani Middle East Eye. Temperature v mestu v teh dneh dosegajo 50 stopinj Celzija, zato je vonj neznosen.

Reuters
Med ruševinami.

Zdi se, da želijo iraške oblasti hitro prekriti sledove smrti. V zadnjih dneh mesto "čistjo" buldožerji. S čiščenjem ruševin čistijo tudi morebiti zakopana trupla.

Iraški vojak je še ovrgel trditve, da so borce IS pobijali, ker da ni prostora v iraških zaporih. "To ni res, imamo več kot dovolj zaporov, ampak zapornikov ne obravnavamo enako, kot smo jih nekdaj. Prej smo v tej vojni ujeli veliko pripadnikov Daesha in jih predali naprej  obveščevalnim službam. Zdaj jih predamo le malo."