KPK

Uradni zaznamek ne potrjuje vračila

G.G./STA
28. 7. 2017, 15.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V KPK so se odzvali na četrtkovo poročanje medijev o tem, da po sodni poti od članice senata Alme Sedlar terjajo povračilo sredstev s službene poti, čeprav uradni zaznamek kaže, da jih je ta vrnila. Slednje po njihovih navedbah ne drži, saj uradni zaznamek vračila ne potrjuje, zaposlena na komisiji je namreč prvotno potrdilno izjavo zanikala.

Bobo
Alma Sedlar in Boris Štefanec.

Na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so pojasnili, da potrdilo o vračilu sredstev za kritje stroškov službene poti v Pariz leta 2014 ne obstaja. "Uradni zaznamek, ki naj bi po medijskih poročilih vseboval potrditev izvedenega vračila, povzema najprej izjavo nekdanje zaposlene komisije, da je omenjeno vračilo prejela, a zaznamek v naslednjem odstavku prav tako pove, da je omenjena zaposlena to izjavo že v naslednji komunikaciji zanikala. Uradni zaznamek sam po sebi torej ne potrjuje vračila sredstev," so zapisali.

To je po njihovih navedbah ugotovila tudi notranja revizija, ki jo je izvedla skupna notranja revizijska služba generalnega sekretariata vlade. "Slednja je v revizijskem poročilu izrecno ugotovila, da ni dokazil, da bi namestnica KPK sredstva dejansko izročila komisiji, ter da ostaja dolžnost namestnice, da ta sredstva vrne. Revizor je izdal tudi priporočilo, da mora namestnica vračilo izvesti. Pri tem se revizor sklicuje na dolžnost zaposlenih, da ob poslovanju z gotovino sami zagotavljajo sledljivost transakcij in samozaščitno zahtevajo vsa potrdila o prenosih, prevzemih sredstev ipd.," so pojasnili.

Priporočilo notranje revizije je bilo, kot so navedli, podlaga za postopek izterjave omenjenih sredstev, pred tem pa je komisija počakala še na odločitev okrožnega državnega tožilstva glede uvedbe kazenskega postopka proti nekdanji zaposleni na KPK, ki je bila udeležena v tej situaciji vračila sredstev. Okrožno državno tožilstvo je pritrdilo mnenju revizije, da ni dokazov, da bi si nekdanja zaposlena na KPK protipravno prisvojila omenjena sredstva, niti ne, da je Sedlarjeva sredstva vrnila, zato je postopek zoper nekdanjo zaposleno ustavilo. "Na podlagi potrditve revizijskega mnenja še s strani tožilstva ter na podlagi izrecnega priporočila revizije, da mora namestnica sredstva vrniti, je komisija pričela postopek izterjave omenjenih sredstev," so dodali.

Da iz uradnega zaznamka izhaja, da je Sedlarjeva vrnila sredstva, je v četrtek poročal Radio Slovenija, ki je navedel še, da je predsednik KPK Boris Štefanec to potrdil tudi članom parlamentarne komisije. Iz zapisnika junijske seje parlamentarne mandatno-volilne komisije, na kateri so obravnavali poročilo o delu KPK, izhaja, da je Štefanec pojasnjeval okoliščine primera vračanja denarja s službene poti Sedlarjeve in pojasnil, da so bili revizorji tisti, ki so zahtevali izterjavo denarja.

"Namestnica se je vrnila iz Pariza in iz Pariza je prinesla denar. Torej, mi nimamo blagajniškega poslovanja, ker blagajniško poslovanje na komisiji ni dovoljeno, ampak takrat, ko je namestnica prinesla denar in še eden izmed naših sodelavcev, je denar izročila takratni finančnici, ki je enemu in drugemu rekla, da bo položila denar na račun," je dejal Štefanec. Po njegovih besedah je strokovni sodelavec za razliko od namestnice zahteval potrdilo in ga tudi dobil, Sedlarjeva pa ne.

"Ker tega denarja na računu komisije ni, sem jaz zahteval samo zato, da ne bo spet kakšnega problema pri predsedniku, revizijo poslovanja na komisiji in revizija je bila opravljena. Revizorji, ne pa predsednik, so zahtevali, da moram ta denar od namestnice izterjati, ker ni dokazano, da je denar položen na račun komisije. Ker so naši sodelavci izvršbo vložili, se je pač začel sodni postopek in seveda v nobenem primeru ne gre za kakršnekoli ukrepe proti namestnici," je pojasnil Štefanec.

Sedlarjeva je na isti seji zatrdila, da je denar vrnila. "Ja, res je bila moja napaka," je dejala glede tega, da nima potrdila. Vprašanje zapleta glede vračila okoli 700 evrov gotovine s službene poti Sedlarjeve je sicer na seji parlamentarne komisije junija sprožil predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk.