Terorizem

173 jih je, svari Interpol. Imena, ki ogrožajo Evropo

R.T.
22. 7. 2017, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Interpol je izdal seznam posameznikov, ki so osumljeni, da jih je izurila Islamska država.

Reuters
Islamska država porazom navkljub ostaja resna grožnja.

Na seznamu Interpola je 173 imen, ki naj bi bili povezani z Islamsko državo. Natančneje: zapisali so, da gre za posameznike, ki bi lahko bili pripravljeni izvesti samomorilski napad v imenu islama. Ti osebki naj bi bili izurjeni v rokovanju z eksplozivnimi telesi, prav tako naj bi bili zmožni prečkati meje evropskih držav, čeprav zaenkrat ni znano, če jim je že uspelo doseči Evropo.

Reuters
James Comey

Po poročanju Guardiana naj bi Interpol na seznam poleg imen in fotografij osumljencev uvrstil tudi podrobnosti, kot so datum pridružitve Islamski državi in naslovi - tudi naslovi mošej, v katere morda zahajajo.

Seznam naj bi nastal na podlagi podatkov ameriških obveščevalnih služb, te pa naj bi podatke pridobile od "zaupanja vrednih virov" v Siriji in Iraku. Pomembne informacije so bile pridobljene tudi s pomočjo dokumentov, najdenih v skrivališčih pripadnikov
Islamske države.

Teroristična diaspora

Marca je zdaj že bivši direktor FBI James Comey evropske države posvaril, da bi lahko v petih letih v Evropi po porazu Islamske države nastala teroristična diaspora, v katero se bodo stekli vsi njeni teroristi.