Mobilna verzija
06:31 22. september 2017

Ogenj zajel "pljuča Rima", požari tudi v Franciji in na Portugalskem

M.K./STA Rim
1 Posodobljeno: 10:03 / 09.8.2017

V Italiji se tudi danes borijo z obsežnimi požari. Danes je med drugim zagorel borov gozd pri kraju Castelfusano, "zelena pljuča" Rima.

požar, gasilec, gašenje, Italija

Pri Neaplju gori na griču Posillipo, kjer je rezidenčna četrt mesta. Foto: Profimedia

O požarih poročajo tudi iz Toskane in okolice Neaplja. V Salernu in blizu Rima pa so prijeli domnevna požigalca. Gasilci se z gozdnimi požari med drugim borijo tudi na jugu Francije in na Portugalskem.

Zaradi več požarov v borovem gozdu pri Castelfusanu so morali evakuirati več družin, spričo gostega dima pa je zaprta glavna cestna povezava Rima z morjem.

Županja italijanske prestolnice Virginia Raggi je požar že označila za okoljsko katastrofo. "Razmere so zelo resne," je dejala županja, ki je nocoj obiskala Castelfusano, da bi se prepričala o razmerah na terenu. Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa so prijeli moškega, ki je bil v bližini prizorišča požara in ga sumijo, da je podtaknil ogenj.

Pri Neaplju gori na griču Posillipo, kjer je rezidenčna četrt mesta. Ogenj naj bi močno poškodoval eno od tamkajšnjih hiš. Po navedbah italijanskih medijev, je požar na območju dolg okoli 500 metrov.

V kraju Acropoli blizu Salerna v Kampanji na jugu Italije je moralo zaradi požarov domove zapustiti več deset ljudi, ker so se ognjeni zublji preveč približali hišam. V kraju Cappaccio Paestum so evakuirali tudi nekaj turistov. V Salernu pa so aretirali 24-letnika, ki je domnevno podtaknil požare. V Kampanji je umrl moški, ki se je pred ognjem hotel zateči na streho neke lope, a je pri tem padel.

Gasilci se z ognjem še naprej borijo tudi v Toskani. Tam je moral zdravniško pomoč poiskati 55-letni gasilec, ki je pri gašenju sodeloval več kot 20 ur.

Italijanski gasilci so nocoj na družbenem omrežju Twitter sporočili, da so samo danes morali zaradi požarov posredovati več kot tisočkrat.

Obsežni požari, ki v Italiji divjajo že več dni, zaposlujejo tudi politike. Opozicija je tako od italijanskega ministra za okolje Gian Luce Gallettija že zahtevala, da v parlamentu poroča o vladni strategiji proti gozdnim požarom. Okoljevarstveniki pa oblastem v Rimu očitajo, da storijo premalo, da bi preprečili požare.

V Italiji je sicer v zadnjih štirih mesecih zgorelo že toliko površin kot v celem lanskem letu. Po podatkih okoljske organizacije Legambiente je od sredine junija zgorelo že več kot 26.000 hektarjev gozda in sredozemskega rastja.

Gori tudi na jugu Francije. Obsežen požar tako ogroža več hiš blizu Nice. Doslej je zgorelo 40 hektarjev površin, ogenj pa se še širi. Zaradi visokih temperatur, suše in močnega vetra več požarov divja tudi v Provansi in na otoku Korzika.

O gozdnih požarih poročajo tudi s Portugalske. Z ognjem se na severu in v osrednjem delu države bori več kot 2800 gasilcev. Ognjeni zublji v več krajih ogrožajo hiše.

Vaš prispevek