Pod Vurberkom

Gasilci preizkušali svoje znanje na Dravi

Gabrijel Toplak
17. 7. 2017, 21.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Nastopajoči se na vodi preizkušajo v vožnji med ovirami in vzvratno, vezanju vozlov, metanju reševalnega obroča in reševanju iz vode. Za najboljše pokali in priznanja.

Gabrijel Toplak
Po besedah številnih gasilcev je tovrstno tekmovanje tudi dobra priložnost za preizkus opreme in vajo, ki ob nesrečah na vodi zelo pripomoreta k boljši intervenciji.

Če se je za dvorjanske prostovoljne gasilce, kot organizatorje tradicionalnega tekmovanja gasilskoreševalnih čolnov na Dravi, dan začel precej klavrno, saj se je drugi ekipi v najšibkejšem razredu pokvaril čoln, je ob koncu tekmovanja vseeno vladalo veselje. Ekipa v kategoriji 25 konjskih moči se je zavihtela povsem na vrh. Vodja tekmovanja Maksimiljan Bezjak, sicer poveljnik v društvu, je dejal, da gre za edinstveno tekmovanje na Dravi v Sloveniji, ki je že 33. po vrsti. »Imamo 30 prijavljenih ekip. Po trije člani tekmujejo z motorji, ki imajo 18 konjskih moči, 25 in 40. Na vodi pa se preizkušajo v gasilskih vrlinah, to so vožnja med ovirami in vzvratno, vezanje vozlov, 'utopljencu' mečejo reševalni obroč ter ga rešujejo iz vode,« je pojasnil Bezjak.

VESELJE, A NE PRI VSEH

Gabrijel Toplak
Poveljnik gasilcev Maksimiljan Bezjak.

In četudi je v ospredju predvsem druženje ter urjenje gasilcev, slednji veliko naporov vložijo prav v tekmovalni del. Pri ekipi PGD Dvorjane 2, ki je odstopila, je bilo čutiti razočaranje. Vodja Gregor Kocpek je vzroke pripisal motorju. »To se zgodi, čeprav prej ni dajal nekih znakov, da bi se lahko pokvaril. Slaba volja je, ker smo želeli prvo mesto. Pred dvema letoma smo bili zmagovalci, lani pa drugi,« je bil iskren. Ne nazadnje so v »igri« pokali in priznanja. Med izkušene nedvomno sodijo gasilci iz Peker (Janko Sever, Dejan Krampl, Vinko Stramšak), ki se za tekmovanje niso posebej pripravljali. »Dobili smo se istega dne in kar odpeljali na tekmovanje. Trening te utrudi, čeprav nastop ni enostaven. Tudi Drava je še kako nepredvidljiva,« je poudaril Sever in dodal, da v tem tekmovanju sodelujejo že 20 let, bili so že zmagovalci.