Odvratno

FOTO: Glasbeni festival zaznamovali spolni napadi in posilstva

S.R.
6. 7. 2017, 09.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Zaradi osupljivega števila spolnih napadov in posilstev so se organizatorji odločili za odpoved festivala Bråvalla 2018.

Reuters
Festival naslednje leto ne bo potekal.

Policija v švedskem mestu Norrköping je imela letos na največjem glasbenem festivalu v državi ogromno dela. V štirih dneh, kolikor traja Bråvalla, so prejeli prijave o 23 spolnih napadih in 4 posilstvih, pri čemer naj bi bila najmlajša žrtev stara komaj 15 let. Organizatorji so se zato odločili, da naslednjo izvedbo odpovejo. »Določeni moški … se očitno ne znajo vesti. To močno obžalujemo. Odločili smo se, da festival Bråvalla 2018 odpovemo,« so izjavili za britanski Guardian.

Reuters
Festival Bråvalla.

Lokalni mediji so o posilstvih poročali že leta 2016, takrat naj bi bilo domnevno posiljenih pet žensk, zaradi česar je število prodanih vstopnic z okoli 52.000 leta 2016 letos upadlo na okoli 45.000.

Na incident se je v nedeljo odzval tudi švedski premier Stefan Löfven, ki je dejal, da so ta ponižujoča dejanja obupanih moških naravnost odvratna. Dejal je še, da se vlada s policijo dogovarja o večjem nadzoru na tovrstnih dogodkih.

Reuters
Festival Bråvalla.

Reuters
Festival Bråvalla.