Uradno

30-letni Kurz potrjen za predsednika Avstrijske ljudske stranke

D. B./STA
1. 7. 2017, 18.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Avstrijska ljudska stranka (ÖVP) je danes na kongresu v Linzu za novega predsednika stranke izvolila Sebastiana Kurza.

Profimedia
Danes je bil Kurz na čelo stranke potrjen tudi uradno.

Avstrijski zunanji minister bo tako stranko popeljal na predčasne parlamentarne volitve, ki bodo jeseni. Delegati so tudi potrdili spremembe statuta, s katerimi je Kurz dobil glavno besedo pri kadrovskih in vsebinskih zadevah.

Na kongresu je 30-letni minister dobil pričakovano visoko podporo - 98,7 odstotka glasov - 464 od skupno 470 oddanih glasov. S tem je doslej najmlajši vodja ÖVP dosegel tudi najvišjo podporo po bivšem vodji Reinholdu Mitterlehnerju, ki je bil leta 2014 izvoljen z rekordnimi 99,1 odstotka glasov.

Delegati so podprli tudi spremembe statuta, ki jih je zahteval Kurz. V skladu z njimi je dobil glavno besedo oziroma v veliki meri proste roke pri ključnih kadrovskih in strateških odločitvah.

Kurz je sicer vodenje stranke prevzel že maja, ko je z vseh položajev, tudi v stranki, odstopil podpredsednik vlade in minister Mitterlehner, tako zaradi pritiskov v stranki, kot tudi razhajanj v vladi. Danes je bil Kurz na čelo stranke potrjen tudi uradno.

Kongres je z visoko podporo nato podprl tudi njegove namestnike.

Delegati so podprli tudi spremembe statuta, ki jih je zahteval Kurz. V skladu z njimi je dobil glavno besedo oziroma v veliki meri proste roke pri ključnih kadrovskih in strateških odločitvah - tako glede imenovanja generalnih sekretarjev stranke ali članov vlade, kot tudi pri pripravi volilnih list ali postavitvi vsebinskih prioritet.

Pri tem je Kurz pred izvolitvijo med drugim poudaril, da je nastopil čas za spremembe.