Zdravje

Pripravljeni nad poletne nadloge in nevarne pike

Zoran Franc
1. 7. 2017, 18.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V poletnih dneh so piki kožekrilcev, med katere uvrščamo čebele, čmrlje, ose in sršene, pogosti, pa vendar ne pretirano nevarni. V nadaljevanju vam predstavljamo tudi druge, nekoliko resnejše nadloge poletja.

Profimedia
Pri piku v ustih za prvo silo pomagajo hladne pijače, kocka ledu v ustih ali izpiranje z ustno vodico, ki vsebuje natrijev bikarbonat.

Pri nas in na območju Istre se pojavljajo tudi ugrizi dveh strupenih kač, gada in modrasa. Ti so sicer redki in praviloma za odraslo osebo niso smrtno nevarni. Zavedati se moramo, da so kače plahe živali in napadejo samo v obrambi. Bodimo pazljivi pri hoji, še posebej pa pri »slepem« plezanju.

ŠKORPIJONI Na Balkanu ne bomo našli smrtno nevarnih, vseeno pa je pik zelo boleč in zahteva takojšnjo zdravstveno pomoč. Nekateri pik primerjajo z osjim ali sršenjim, pik škorpijona, ki živi v Italiji, pa naj bi bil precej bolj boleč. ČRNA VDOVA Načeloma je skrita in nedosegljiva našim očem. Zelo rada si izbere razpoko večje skale, ki le malo štrli iz zemlje, redkeje pa večji kamen. Mrežo si splete tudi v kamnitih ogradah, značilnih za Dalmacijo, pa tudi v kaki vdolbini stare oljke tik pri tleh. MODRAS IN GAD Srečujemo ju na sprehajalnih poteh, v hribih, ob morju. Modrasi so številni tudi ob hrvaških obalnih območjih, razširjeni so v Dalmaciji, predvsem na Hvaru. Modrasa boste prepoznali po rožičku na predelu nosu, gad pa tega nima.

Če vas je ugriznila kača, bosta na mestu pika ostali dve komaj opazni ranici, ki morda niti ne krvavita. Oteklina pa postane v nekaj minutah tako huda, da je lahko prizadeti ud še enkrat večji. Zelo nas boli, postane nam slabo in lahko bruhamo, dobimo vrtoglavico in drhtimo, lahko celo izgubimo nezavest. 

Kaj storiti po ugrizu kače

Po ugrizu čim bolj mirujmo, da se strup ne bi pospešeno širil po telesu. Ud nad ugrizom narahlo povežimo, lahko tudi z robcem, s pasom, in ga podprimo z opornico. Iztisnimo čim več krvi, skupaj s strupeno slino. Na mesto pika položimo hladen obkladek, povežimo s sterilnim povojem in pojdimo takoj k zdravniku. 

Pik škorpijona ali črne vdove

Pri nas in v sosednjih državah živijo manjši škorpijoni, opazili pa so tudi že črno vdovo. Spet ne gre za agresivni živali, pičita samo v stiski, če stopimo nanju. Strup škorpijona učinkuje podobno kot kačji, zato tudi ukrepamo enako. Pika črne vdove navadno sploh ne čutimo. Okoli ugriza nastopi po nekaj minutah rdečina, velika nekaj milimetrov, ki se veča. Na tem mestu se naježijo dlake, pojavi se lokalna oteklina. 

Čebela je lahko nevarnejša od kače

Ker je čebelje želo nazobčano, pogosto ostane v koži in ga moramo previdno izvleči s pinceto, hkrati pa paziti, da ne stisnemo mešička s strupom. Antihistaminsko mazilo ali hladni obkladki bodo omilili bolečino. Osji pik je najbolje zdraviti s kislo raztopino, denimo z limoninim sokom ali kisom. Posebej nevarni so piki v ustih. Ti povzročajo hudo otekanje in ovirajo dihanje, lahko pa v nekaj minutah povzročijo tudi zadušitev. Takoj moramo k zdravniku.