"Zaradi mavrice"

FOTO in VIDEO: Policija streljala na aktiviste parade ponosa

S.R./STA
25. 6. 2017, 18.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Turška policija je danes z gumijastimi naboji streljala na aktiviste parade ponosa v Istanbulu, da bi preprečila izvedbo parade, ki so jo lokalne oblasti v soboto prepovedale. Več ljudi, ki so vzklikali gesla v podporo istospolno usmerjenim, so prijeli.

Reuters
Župan je rekel, da ne more zagotoviti varnosti ter javnega reda in miru.

Varnostne sile so po sobotni prepovedi parade s povečano navzočnostjo skušale danes preprečiti gejevskim aktivistom, da bi se zbrali na osrednji aveniji Istiklal v središču mesta. Policija je priljubljeno nakupovalno ulico zaprla in blokirala stranske ulice. Da bi preprečila parado, je policija proti skupini okoli 40 aktivistov uporabila gumijaste naboje.

Aktivisti so povedali, da jih je policija ustavila, ker so nosili majice z mavričnimi barvami. Mavrična zastava je sicer eden najbolj prepoznavnih simbolov gejevskega in lezbičnega gibanja.

Reuters
Istanbul

Parado ponosa v Istanbulu organizirajo že več kot deset let, v letih 2015 in 2016 pa so jo oblasti prepovedale. Policija je takrat zbrane razgnala s solzivcem in vodnimi topovi.

Guverner Istanbula Vasip Sahin je prepoved letošnje parade utemeljil rekoč, da ne more zagotoviti varnosti ter javnega reda in miru. Paradi ponosa so v preteklih dneh grozili tudi skrajni desničarji, ki jih povezujejo z ultranacionalistično stranko.

Reuters
Istanbul

Reuters
Istanbul

Reuters
Istanbul