Nevarnost pod oblaki

V Londonu evakuirali štiri stolpnice

S.R./STA
24. 6. 2017, 09.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Na severozahodu Londona so se odločili za evakuacijo štirih stolpnic z okoli 650 stanovanji zaradi vprašanja pomanjkljive požarne varnosti. Stolpnice imajo namreč podobno fasadno oblogo kot stolpnica Grenfell, kjer je v požaru umrlo 79 ljudi. Kasneje so oblasti sporočile, da standardov požarne varnosti ne izpolnjujejo obloge 27 stolpnic.

Reuters
Stolpnice so doživele podobno prenovo kot Grenfell Tower.

Kot so sporočili predstavniki lokalnih oblasti, so stolpnice Chalcots v Camdenu preventivno izpraznili, da bi izvedli nujna protipožarna dela. Za stanovalce so poskrbeli večinoma v hotelih. Domov sicer ni želelo zapustiti 83 ljudi.

Predstavnica lokalnega sveta Georgia Gould je ob tem dejala, da so ravnali "karseda hitro", da bi zagotovili varnost ljudi. Po njenih besedah gasilske službe ne morejo zagotoviti varnosti stanovalcev teh blokov, če bi ti ostali v stanovanjih. "Vem, da je težko. Toda z Grenfellom se je spremenilo vse in nočemo tvegati pri varnosti naših ljudi. Postaviti jih moramo na prvo mesto," je še dejala. Če ljudje še vedno ne bodo želeli zapustiti domov, bo to "postala stvar gasilskih služb".

Reuters
Stanovalce so večinoma premestili v hotele.

Stolpnice Chalcots v Camdenu so bile v letih med 2006 in 2009 prenovljene podobno kot Grenfell Tower. Iz njih bodo zdaj odstranili zunanje fasadne obloge. Pomanjkljivosti so našli tudi pri izolaciji plinskih cevi, ki gredo v stanovanja in pri požarnih vratih.

Prenovo teh stolpnic je sicer izvedlo podjetje Rydon, ki je nadziralo tudi prenovo v stolpnici Grenfell v letih 2015 in 2016.

Lokalne oblasti so se sicer sprva odločile za evakuacijo petih stolpnic na tem območju, a so se potem za eno odločili, da je prebivalcem ni treba zapustiti in da se lahko vrnejo. Ta stolpnica je manjša in ima "več drugačnih elementov zasnove." so pojasnili.

Po ocenah britanskih lokalnih oblasti ima sicer v Veliki Britaniji okoli 600 stanovanjskih stolpnic podobne fasadne obloge kot stolpnica Grenfell. Že v četrtek so iz urada britanske premierke Therese May sporočili, da so obloge na treh stolpnicah "gorljive". Danes pa je vlada zapisala, da rezultati testiranj kažejo, da standardov požarne varnosti ne izpolnjujejo obloge na 27 stolpnicah.