Žrtvovanje

VIDEO: »Če umrem, bodo žena in otroci razumeli«

J.P.
20. 6. 2017, 17.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Petkovo jutro. V dalji je na ulici uzrl trupla. Nekoč je tam stala Pepsijeva tovarna.

Facebook
David Eubank in deklica, ki jo je rešil.

Nekdanji pripadnik posebnih sil, danes pa prostovoljec v Mosulu. »Ženska je ležala na trebuhu. Mrtva,« je povedal David Eubank. »Dojenček, povsem prestreljen. Mrtev. Blizu njiju dva človeka. Mrtva. Nato sprevidiš, da so kupi cunj nekoč bili otroci. Mrtev mrtev mrtev.«

Reševalna akcija

Vse so pokončali ostrostrelci Islamske države, ko so bežali iz pekla, ki je bil njihova soseska. Nato je opazil gibanje. Na pol gola malčica, ki se je kobacala čez trupla. Stara približno pet let; poleg nje je ranjen moški, naslonjen na zid, pomahal v upanju, da bi ga dosegla pomoč. Ostrostrelci so streljali, deklica in moški sta bila več kot sto metrov stran. Eubank in nekaj pripadnikov iraških sil je skovalo načrt: Eubank bo poskusil rešiti otroka.

Povezali so se silami koalicije pod vodstvom ZDA, da so odvrgle dimne bombe. 56-letnik in drugi so se plazili za tankom, medtem ko so deževale krogle. Bili so že čisto blizu, zdaj ali nikoli. »Če umrem, bodo žena in otroci razumeli,« je o tem, kaj mu je vihralo po glavi, povedal pozneje.

Borci so mu nudili kritje, deklico je rešil v 12 sekundah. Drugega ranjenca ni bilo več tam.