Mošeja Ibn Rušd Goethe

Prva nemška liberalna mošeja sprejema vse razen žensk v burkah

B.K.
20. 6. 2017, 15.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V petek je v Berlinu odprla vrata prva liberalna mošeja.

Reuters
Seyran Ates mašuje v mošeji Ibn-Rušd-Goethe.

Seyran Ates je odvetnica turškega rodu in aktivistka za liberalnejšo obliko islama. Zato je organizirala odprtje prve liberalne mošeje za moške in ženske, ki je vrata odprla v petek. Dobrodošli so vsi razen žensk v burkah in nikabih, poroča ruski portal Sputnik.

Abu Al-Valid Mohamed Ibn Rušd, znan tudi kot Averroës, je bil arabski filozof in zdravnik, ki je živel v Španiji v 12. stoletju. Velja za enega pomembnejših islamskih filozofov in interpretov grškega filozofa Aristotela.


Johann Wolfgang von Goethe je bil nemški pisatelj, pesnik in dramatik. Bil je eden izmed pomembnejših evropskih literatov 18. stoletja.

Mošeja, poimenovana Ibn Rušd Goethe, se nahaja v okraju Moabit v Berlinu. Je prva mošeja v Nemčiji, ki prepoveduje nošnjo naglavnih rut, ki popolnoma zakrivajo obraz in kjer lahko molijo moški in ženske skupaj. Mošeja k molitvi vabi vse pripadnike islama, ne glede na ločino.

“Mošeja je namenjena tistim, ki se do sedaj niso počutili dobro v ostalih berlinskih Mošejah,” je za nemški časnik Spiegel povedala Ates. “Želijo prakticirati moderno, miroljubno, liberalno in tolerantno vero. Ne želijo poslušati politično razdvajajočih pridig. Mnogo beguncev, ki so pobegnili pred radikalno interpretacijo islama, so nas kontaktirali. Pravijo, da so imami v Siriji imeli bolj liberalne pridige od imamov tukaj v Nemčiji. Zato so naša vrata odprta za vse, z eno izjemo: nihče ne sme vstopiti, če nosi nikab ali burko.”

Reuters
Prva mošeja v Nemčiji, kjer lahko skupaj molijo ženske in moški.

Petkove otvoritve mošeje Ibn Rušd Goethe so se udeležili tudi predstavniki lokalnih judovskih, evangeličanskih, gejevskih in lezbičnih skupin, kot tudi nemški politik iz vrst socialnih demokratov Heinz Buschkowsky, ki je pred časom v javnosti sprožil polemiko zaradi kritike muslimanov v Nemčiji, ki se niso integrirali v družbo.