Nasilje mu ni bilo tuje

Trump in Melania v bolnišnici

S.R./STA
15. 6. 2017, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump in prva dama ZDA Melania sta v sredo zvečer v bolnišnici obiskala republikanskega kongresnika iz Louisiane Steva Scalisa.

Reuters
Trump je po obisku tvitnil, da je Scalise v težkem stanju, vendar je borec.

Steve Scalise je še vedno v kritičnem stanju po zapleteni strelni rani, ki mu jo je zadal 66-letni levičar in nasprotnik republikancev James Hodgkinson iz Illinoisa.

Zdravniki tretjega republikanca po rangu v predstavniškem domu kongresa so sporočili, da je bil ustreljen z enim nabojem v levi bok, vendar je naboj potoval po medenici, povzročil zlom kosti in poškodoval notranje organe, zaradi česar je prišlo do hude krvavitve. Poleg uvodne bodo zato potrebne dodatne operacije. Trump je po obisku tvitnil, da je Scalise v težkem stanju, vendar je borec. Američane je prosil, naj molijo zanj.

Reuters

Pozivi k poenotenju države

Trump je v svoji izjavi po strelskem napadu na republikance, ki so se v sredo zjutraj v Alexandrii pripravljali na današnjo tekmo z demokrati v dobrodelne namene, v disciplinirani in dostojanstveni izjavi pozval k poenotenju države. Poenotili so se tudi v kongresu, kjer je predsednik predstavniškega doma Paul Ryan dejal, da je napad na enega od njih napad na vse.

Dobrodelna tekma naj bi danes zvečer na stadionu poklicne bejzbol ekipe iz prestolnice Nationals vseeno potekala. Hodgkinson je poleg Scalisa ustrelil in ranil še pomočnika teksaškega kongresnika Rogerja Williamsa, ranjen je bil še nekdanji kongresni uslužbenec ter dva kongresna policista, ki sta skrbela za Scalisovo varnost. Brez njunega posredovanja bi bilo žrtev še več.

Hodgkinsonu nasilje ni bilo tuje

Facebook
Strelec, 66-letni James T. Hodgkinson iz Illinoisa, naj bi iz karabinke M4 izstrelil okoli 100 nabojev.

Hodgkinson je bil v obstreljevanju s policisti ubit. Uvodne informacije, da v svojem življenju ni bil nasilen, so se izkazale za napačne. V 90. letih prejšnjega stoletja je bil aretiran zaradi vožnje v pijanem stanju, leta 2006 je vdrl v sosedovo hišo in nasilno izvlekel iz nje najstnico, za katero sta skrbela z ženo. Pri tem je udaril žensko, kasneje pa s puškinim kopitom še njenega zaročenca, za katerim je tudi streljal.

Marca letos so ga sosedi prijavili, ker je streljal za hišo, vendar ga niso aretirali, ker je imel dovoljenje za orožje in razložil, da le vadi. Po tem dogodku se je odpeljal v Alexandrio, kjer je živel v kombiju. V Illinoisu je delal kot inšpektor za hiše, v Alexandrii pa so ga videli v telovadnici društva YMCA kako brska po računalniku, zaposlitve pa ni imel.

Njegove objave na družabnih medijih kažejo, da je sovražil republikance in se je zavzemal za višje davke bogatim. Podpiral je proteste proti sistemu in republikancem ter Trumpu in se jih tudi sam udeleževal. Na Facebooku je bil član skupine "Ukinimo republikance". Lani je delal kot prostovoljec za kampanjo demokrata Bernarda Sandersa in senator iz Vermonta je strelski napad nemudoma najostreje obsodil.