NENAVADNO

Na dolenjevaškem polju zazijala luknja

Milan Glavonjić, Dolenjski list
15. 6. 2017, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Nič hudega slutečemu kmetu se je pri baliranju na ravnem udrla zemlja; traktoristu je uspelo rešiti svoja stroja. Nekoč so sicer iz kraških vrtač vlekli konje z vprego.

Milan Glavonjić
Jamarji so na dolenjevaškem polju dobro opravili svojo nalogo.

V Prigorici se je pri baliranju sena pod sprednjim kolesom večjega traktorja na njivi udrla zemlja. Luknja je meri 60 centimetrov v širino in poldrugi meter v dolžino, globoka pa je okoli devet metrov. Voznik Alojz Brdnik je kmetijski stroj takoj ustavil in poklical na pomoč prijatelja, pri katerem sicer več let kosi seno za živino v Rajhenavu, kmalu so prišli tudi gasilci PGD Prigorica.

Ti so luknjo prekrili z lesenimi plohi in kraj zavarovali s trakovi. »Lojze je traktor in balirko varno počasi le premaknil, čeprav se je desno kolo zagozdilo v odprtino,« razloži Oliver Oražem, namestnik poveljnika PGD Prigorica.

Nekaj zmede je nastalo pred tem, ko so se gasilci obrnili po nasvet na center za zašito in reševanje. Kdo naj poskrbi, da se zavaruje in zaščiti odprtina v zemlji sredi košenice, od glavne ceste oddaljene dobrih sto metrov?

V pogovoru med poveljnikom tega štaba in centrom v Ljubljani so le najšli rešitev. Tudi policisti so opravili svoje delo.

GRE ZA KLASIČNO BREZNO

Jamo so si naslednji dan ogledali tudi trije člani Društva za raziskovanje jam Ribnica – Franci Kljun, Bojan Grčman in Anton Della Schiava. Kljun s 30-letnimi izkušnjami raziskovanja jam je ob izstopu razložil, da gre za klasično brezno, z večjo odprtino in lijakom, ki se po sedmih, osmih metrih zoža. Vidi se, da je v jami stala voda in spirala stene. Sčasoma je načela zgornjo plast, ki se je pod težo udrla. Na zidovih ni kapniškega okrasja, izstopata le ilovica in humus.

Vhod bo treba pokriti oziroma ga zavarovati. Odprtine naj ne bi zasuli z gradbenim materialom, končna rešitev, takšne so izkušnje, je v rokah pristojnega organa (okoljske agencije) države.

VČASIH SO IZ BREZEN REŠEVALI KONJE

Sicer trojica jamarjev ne dvomi, da je kraško dolenjevaško polje tudi na delu, kjer se kosi, prepleteno še z vrsto takšnih jam in vrtač. Zato vsak nov pojav ne bo presenečenje, lastniki parcel in tudi najemniki pa bodo imeli po tem dogodku bržkone še bolj odprte oči. Domačin Ivan Klun se še iz otroštva spomni, da so vaščani na parcelah, tam proti Sveti Marjeti, večkrat iz lukenj in večjih brezen reševali konje, ko so se tla pod kopiti nenadoma udrla; konje so ven vlekli na vsemogoče načine.