HDZ in HNS

Nov trend na Hrvaškem: široka koalicija

B.K.
14. 6. 2017, 10.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Hrvaški Sabor je v petek s podporo 78 izmed 151 poslancev potrdil novo koalicijsko vlado pod vodstvom desničarske Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ) s podporo centristične Hrvaške narodne stranke (HNS).

Reuters
Hrvaška premier Andrej Plenković.

HDZ in HNS sta bili nekdanji tekmici, sedaj pa sestavljata novo hrvaško vlado, kar je svojevrstna novost v hrvaški politiki. Premier in predsednik HDZ Andrej Plenković je tako ustvaril široko koalicijo, s katero želi zagotoviti politično stabilnost v državi. Plenković je centristični obrat sicer napovedal že julija lani, ko je prevzel vodenje HDZ, poroča portal BalkanInsight.

Hrvaška vlada je bila neoperativna od aprila letos, ko je Plenković s položajev odstavil tri ministre iz vrst tedanje koalicijske partnerice MOST neodvisnih list. Da bi se izognil predčasnim volitvam je hrvaški premier roko ponudil nekdanjim nasprotnikom iz liberalne HNS. Ta je sicer še do nedavnega zavračala vsakršno možnost povezovanja s HDZ, a so si v četrtek premislili in vstopili v vlado, s čimer so dobili dve ministrski mesti in eno mesto podpredsednika vlade.

Koaliciji sicer nasprotujejo nekateri poslanci iz obeh strank. Tako je denimo z mesta zunanjega ministra odstopil Plenkovićev strankarski kolega Davor Ivo Stier, ki je tesneje povezan s konzervativno frakcijo v stranki. Prav tako je zaradi koalicijskega dogovora nekaj poslancev HNS izstopilo iz stranke.