Na grozovit in zahrbten način

Brutalni “facebook pretep” tudi uradno prekvalificiran v umor

G.G./STA
14. 6. 2017, 09.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Tožilstvo je za nasilneža, ki sta februarja v Podbočju v bližini Krškega tako pretepla 26-letnega Andreja Cekuto, da je dan kasneje umrl, nasilje pa prenašala po družbenem omrežju Facebook, obtožnico prekvalificiralo v umor.

Janja Ambrožič
Na travniku, kjer je nastal posnetek obračuna, je še več dni stalo prislonjeno kolo.

Osumljena brutalnega izživljanja nad nemočno žrtvijo, ki je zaradi poškodb kasneje umrla v bolnišnici, 20-letni Aleš Olovec in 29-letni Martin Kovač, sta bila pred tem obtožena povzročitve posebno hude telesne poškodbe s smrtnim izidom.

Po novem ju obtožnica, ki je že vložena, bremeni suma storitve kaznivega dejanja umora, storjenega v sostorilstvu, ter neupravičenega slikovnega snemanja, prav tako v sostorilstvu. Osumljenca ostajata v priporu, so po Dnevnika pojasnili na Okrožnem državnem tožilstvu v Krškem. Osumljenima za umor na grozovit in zahrbten način grozi od 15 do 30 let zapora, za neupravičeno slikovno snemanje pa je zagrožena kazen do enega leta zapora.

Olovec in Kovač le zmanjšano prištevna

Odvetnik Dušan Dornik, ki zastopa Olovca, je potrdil, da je obtožnica že pravnomočna. "Na obtožnico smo se pritožili, vendar je zunajobravnavni senat sodišča našo pritožbo zavrnil," je povedal Olovčev odvetnik, ki je v preiskavi zahteval tudi oceno sodnega izvedenca psihiatrične stroke glede prištevnosti svoje stranke. Za Dnevnik je pojasnil, da sta psihiater in psihologinja pregledala oba obtoženca, po njegovih besedah pa sta ocenila, da sta bila Olovec in Kovač le zmanjšano prištevna.

Spomnimo. Policija je v noči z 12. na 13. februar prijela več prijav posnetka pretepa, objavljenega na facebooku. Policisti so nato z akcijo preverjanja 13. februarja okoli 4. ure zjutraj v okolici Podbočja v Občini Krško našli hudo pretepenega 26-letnika, ki so ga reševalci zaradi hudih poškodb prepeljali v Univerzitetni klinični center Ljubljana, kjer je dan kasneje umrl.